In memoriam

In Memoriam – prof. dr Andrija Dimitrijević – misionar dokumentarnog filma

Profesor FDU Andrija Dimitrijević, misionar dokumentarnog filma koji je režirao veliki broj filmova o Pirotu i pirotskom kraju, preminuo je nakon kraće bolesti.

Profesor Dimitrijević, redovni profesor FDU, na Katedri za montažu, decenijama je radio i sarađivao sa lokalnim i regionalnim produkcijama u Pirotu, Zaječaru, Negotinu, Tutinu, Dimitrovgradu, Kragujevcu, Čačku, Trsteniku, Nišu i drugim gradovima. Bio je pravi misionar dokumentarnog filma. O Pirotu i pirotskom kraju je režirao veliki broj dokumentarnih filmova, koji su prikazani na brojnim festivalima i nacionalnim televizijama poput RTS i Prva TV.

Profesor Dimitrijević – foto Daniel Kop

Može se bez preterivanja reći da je njegov pionirski rad još od 2000. godine doveo do značajne, obimne i kvalitetne dokumentarne produkcije u Pirotu, kao i da je dao nemerljiv doprinos u edukaciji montažera, reditelja, scenarista, organizatora, grafičkih dizajnera, snimatelja i drugih televizijskih stvaraoca u TV Pirot i produkcijama koje su ponikle u Pirotu. Kolege su za njega u šali često govorile da je radeći dugo sa našim ekipama postao pravi Piroćanac, kazao je o profesoru Dimitrijeviću njegov kolega, rođeni Piroćanac,  Miloje Nešić.

Biografija:
Reditelj mr Andrija Dimitrijević (rođen 1954. god.) diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 1982. godine, na odseku za Filmsku i televizijsku montažu kao jedan od 4 najbolja i za to nagrađena studenta Univerziteta umetnosti. Magistrirao je iz oblasti filmologije 1986. Na Fakultetu dramskih umetnosti počinje sa radom 1982. u zvanju asistenta pripravnika, a 2000. izabran je u zvanje redovnog profesora. Na diplomskim studijama predaje predmet Filmska montaža, a na postdiplomskim je predavao predmet Gramatika filmskog jezika. Predavao je i na interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Na univerzitetu Berkli (University of California, Berkeley) u SAD radio je 2008. godine kao gostujući predavač. U praktičnom radu na filmu i televiziji pored funkcije montažera slike i zvuka obavljao više različitih umetničkih poslova: scenariste, koscenariste, reditelja, producenta, koproducenta. Andrija Dimitrijević je samostalno, ali i u svojstvu saradnika, objavio nekoliko studija iz oblasti filmske estetike. 1996. godine za knjigu,,Gladak rez” dobija nagradu,,dr Dušan Stojanović˝ koja se dodeljuje za najbolje delo objavljeno u oblasti Teorije filma na srpskom jeziku. Učestvovao je u svojstvu predavača i člana komisija za odbranu magistratura i doktorata na više evropskih univerziteta. Takođe, uzimao je učešća sa radovima na međunarodnim konferencijama i naučnim skupovima posvećenim problematici umetnosti filma.
Filmovi o Pirotu:
-2001. i 2002. godine – dvanaest dokumentarnih filmova u okviru dva projekta Pirotske škole dokumentarnog filma. Veći broj dokumentarnih filmova Pirotske škole dokumentarnog filma je dobio priznanja na domaćim i stranim festivalima. Film ,,Pirotski komarac” je dobitnik zlatne plakete grada Beograda na festivalu dokumentarnog filma i kratkog metra, film ,,Duvanski put” je dobitnik nagrade grada na festivalu ,,Zlatni prosjak” u Košicama u Slovačkoj, film ,,Nebo nad Balkanom” je dobitnik nagrade publike na festivalu ,,Zlatna maslina” u Baru, film ,,XXI vek” je dobitnik nagrade na festivalu u Gospođincima.
-2008. godine –dokumentarni film „Reke“ o zagađenju i devastaciji Nišave i reka na jugoistoku Srbije. Film je sniman u Pirotu, Nišu, Prokuplju, Žitorađi, Boru.
-2008. godine – Škola dokumentarnog filma Multimedijalna radionica „Nacionalne manjine na Jugu Srbije“. Filmovi sa multimedijalne radionice su emitovani na: Radio televizija Zaječar, TV Nišava – Niš, TV Carobrod – Dimitrovgrad, TV Tutin iz Tutina;
-2009. godine – dokumentarni film „Obrazovanje Roma“ o problemima romske populacije na jugoistoku Srbije. Film je sniman u Pirotu, Leskovcu, Nišu i Prokuplju. Film je emitovan na RTS 1 na svetski dan Roma (08.04.2010.), Radio televizija Zaječar, TV 5 – Niš, TV 017 – Vranje, TV Pirot;
-2010. godine – istorijski dokumentarni film „Konstantinov Naisus“. Film je emitovan na TV 5 – Niš, Timočka televizija i radio – Zaječar, TV Pirot;
-2011. godine – dokumentarni film „Zapošljavanje Roma“ o problemima romske populacije u Pirotu i na jugoistoku Srbije. Film je sniman u Pirotu, Nišu i Leskovcu. Film je emitovan na TV Zona – Niš, Timočka televizija i radio – Zaječar, TV Pirot.
-2012. godine – dokumentarni film „Ima li nade?“ o demografskim problemima na juogistoku Srbije. Film je sniman u Majdanpeku, Babušnici i Crnoj Travi. Film je emitovan na TV Majdanpek, Timočka televizija i radio – Zaječar, TV Pirot.
-2014. godine – dokumentarni serijal „Voda“ o rezervama pijaće vode na jugoistoku Srbije. Serijal je sniman na Zavojskom, Vlasinskom i Grliškom jezeru. Film je emitovan na programima javnog medijskog servisa RTS1 i RTS2, kao i na većem broju lokalnih i regionalni televizija, TV Telemark – Čačak, Timočka televizija i radio – Zaječar, TV Pirot, TV Tutin, TV Majdanpek i JP “Niška televizija” – Niš.
-2015. godine – dokumentarni film „Zeleni put Srbije“ o ekološkim problemima Srbije. Film je sniman u Pirotu, na Staroj planini, Zaječaru, Beogradu, Pančevu i Šapcu. Film je emitovan na TV Telemark – Čačak, TV Pirot, TV Tutin. Film je emitovan i na programima javnog medijskog servisa RTS1 i RTS2
-2016. godine – dokumentarni film „Priče o Staroj planini“ o arheološkim lokalitetima, paleontološkim nalazima i etnologiji područja Stare planine. Film je emitovan na TV Telemark – Čačak, TV Plus – Kruševac, TV Tutin i TV Caribrod -Dimitrovgrad. Film je emitovan i na programu javnog medijskog servisa RTS2.
-2017. godine – dokumentarni serijal „ Eskperiment naživo Experimentum in vivo “, I deo, o posledicama bombardovanja 1999. godine po zdravlje ljudi i životnu sredinu Srbije. Serijal je sniman u Pirotu, Surdulici, Vranju, Bujanovcu, Preševu, Nišu, Pančevu, Beogradu, Novom Sadu. Serijal je emitovan na TV Telemark – Čačak, TV Plus – Kruševac, TV Tutin, TV Caribrod -Dimitrovgrad. Serijal je emitovan i na nacionalnoj TV Prva na dvadesetogodišnjicu početka bombardovanja (23. i 24. marta 2019.). Serijal je dobio Gran pri na festivalu dokumentarnog filma u Sremskim Karlovcima.
-2018. godine – dokumentarni serijal „Sačuvajmo arheološko blago“ o devastaciji arheoloških lokaliteta i nelegalnoj trgovini arheološkim artefaktima. Serijal je sniman u Pirotu, na Staroj planini, Bojniku, Nišu, Zaječari i Beogradu. Serijal je emitovan na TV Telemark – Čačak, TV Plus – Kruševac, TV Tutin i TV Caribrod -Dimitrovgrad.
-2019. godine – dokumentarni serijal „Eskperiment naživo Experimentum in vivo“, II deo, Serijal je emitovan na TV Telemark – Čačak, TV Plus – Kruševac i TV Tutin.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker