In memoriam

IN MEMORIAM – Najden R. Đorđević (08.03.1949.-30.01.2023.)

Nakon duge i teške bolesti danas je u 74. godini u Pirotu preminuo Najden Đorđević, profesor srpskog jezika i književnosti, novinar i književnik.
Najden R. Đorđević rođen je 1949. godine u Ponoru. Osnovnu i učiteljsku školu završio je u Pirotu, a Filološki fakultet, odsek za jugoslovensku književnost u Skoplju.


Posle diplomiranja 1974. godine izvesno vreme radio je u Stručnoj službi Skupštine opštine Pirot, a od 1978. godine u lokalnom listu „Sloboda“, kao novinar. Sa pokretanjem rada lokalnog radija, čiji je i sam bio jedan od osnivača, prelazi 1978. godine u ovu ustanovu gde je najpre, radio kao novinar, a radni vek završio je prevremeno, zbog bolesti, na mestu glavnog i odgovornog urednika. Dobitnik je više nagrada i priznanja za novinarski rad, pre svega za reportažni prikaz života stanovnika pirotskih sela tokom rada na emisiji „Sa sela za selo“.
Uporedo sa novinarstvom bavio se i književnim stvaralaštvom. 2001. godine iz štampe izlazi njegova prva knjiga – „Ponor“. To je obimnija monografija njegovog rodnog sela u kojoj sa mnogo ljubavi beleži i opisuje događaje i njihove aktere, nastojeći da izvuče iz anonimnosti obične ljude, sugrađane.
„Njegove prve, u jednoj zbirci pesme, „S ove strane sna“ (Pirot, 2002.) nisu rezultat slučaja i trenutnosti. U njima je ugrađena sopstvena autorova duhovnost, poniranje u viđenje onih trendova koji su se obično nametali u datom trenutku.“
Nakon sedam godina pojavila se i prva zbirka kratkih priča „S one strane sna“ (Pirot, 2009.) u kojoj je pod zajedničkim motom „Smrtonosan je život, al’ smrti odoleva“ (B.Miljković) objavio dvadeset priča. Zbirka je nagrađena specijalnom nagradom na konkursu Pirotskih novina „Piši Pirote“.
„Kad ljudi pronađu lijepu misao trebalo bi da je čuvaju pod staklom, da se ne isprlja“-rekao je M.Selimović. Vodeći se ovom maksimom Najden Đorđević izdaje drugu zbirku kratkih priča nostalgično naslovljenu „Okopnela sećanja“. „Tridesetak priča, sećanja iz raznih životnih perioda izranjaju kao svici u tami“- napisao je recenzent knjige.
I u penziji je Đorđević nastavio da stvara. Učestvovao je na raznim književnim smotrama i konkursima. Nekoliko njegovih kratkih priča objavljeno je u zbirkama „Najbolje kratke priče“ Doma kulture. Na konkursu Amiti udruženja 2020. godine za reportažu „Tri dana sa AN-om dva u vazduhu“ osvaja treću nagradu, a kritika je ponovo u prilici da istakne „molitvenost i raskošnost novinarskog zapažanja.“
Poslednjih godina Najden je svoj stvaralački izraz prenosio i na platno. Iako se slikanjem bavio amaterski, njegov rad ostao je upažen na nekoliko humanitarnih likovnih kolonija koje je organizovala Mlekarska škola „dr Obren Pejić“, a slikarsko stvaralaštvo Najdena Đorđevića ljubitelji ove umetnosti mogli su da vide i na kolektivnim izložbama u Galeriji „Čedomir Krstić“.
Najden Đorđević biće sahranjen danas, 31. januara u 14 sati na Novom Pazarskom groblju.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker