In memoriam

IN MEMORIAM: LJUBOMIR VELJKOVIĆ-LJUPČE (1949-2022) – LEGENDARNI FUDBALER I TRENER RADNIČKOG IZ PIROTA

Ljubomir Veljković rođen je 28. maja 1949. godine u selu Izvor. Prve fudbalske korake načinio je u Izvoru, ali je svoju igračku karijeru počeo u pirotskom “Poletu” 1966. godine. Sledeće sezone prešao je u “Radnički” sa kojim je 1969. godine stekao status drugoligaša. Sledećih deset godina, do 1979. godine, bio je standardni prvotimac. Ostaće zapisano da je bio član slavne generacije pirotskih “Belih” koji su postigli dva najveća uspeha pirotskog “Radničkog”: ulaska u Drugu saveznu ligu (1969. godine) i pobede nad “Crvenom Zvezdom” u Kupu Jugoslavije (1975. godine).

Posle završetka fudbalske karijere počeo je da se intenzivno bavi trenerskim poslom. Deset godina je radio kao trener Radničkog do 1989. godine. Bio je na kormilu Radničkog i u sezoni 1995/96. godine, kada je vratio tim u Drugu ligu. Vodio je tim “Jedinstva” iz Bele Palanke, pirotskog “Progresa” i “Prodora”. Predvodio je ekipu “Asena Balkanskog” iz Dimitrovgrada i “Vlasine” iz Vlasotinca. Popularni Ljupče stekao je i internacionalno trenersko iskustvo vodeći prvi tim “Dobrudže” iz Bugarske. Nakon toga, otišao je u daleku Kinu i radio u klubu “Jači” iz Uhana.

Završio je Višu trenersku školu i stekao diplomu profesora fizičkog vaspitanja.
Ljubomir Veljković, sportista i čovek sa blistavom fudbalskom karijerom i zavidnim trenerskim uspesima, koga su krasili izuzetna borbenost i upornost na terenu, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji pirotskog i srpskog fudbala.
Fudbalski savez grada Pirota, Fudbalski savez Pirotskog okruga i FK Napredak, izražavaju najiskrenije saučešće porodici i prijateljima.
Neka mu je večna slava.
Ljubomir Veljković je sahranjen danas na groblju u Izvoru.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker