In memoriam

In memoriam – dr Tuvi Jusefović

U Izraelu preminuo poslednji preživeli svedok pogroma pirotskih Jevreja

Danas je preminuo dr Tuvi Jusefović, neurohirurg, u gradu Berševa u Izraelu. Pre samo tri dana biografski film ,,Priča o višnji”, koji je posvećen njemu i spasavanju njegove porodice tokom Holokausta, dobio je nagradu na festivalu dokumentarnog filma u Sremskim Karlovcima. Nismo očekivali da će ,,Priča o višnji” biti omaž dr Tuviju. Ali, kao što je i sam doktor govorio:,,Deco i smrt je deo života”.
Dr Tuvi je bio jedan od poslednjih Sefarda iz Pirota. Kada smo ga posetili u Berševi prošle, 2019. godine, rekao nam je pred svojom porodicom i gostima:,,Dragi Piroćanci, vi ste spasili mene i moju porodicu. Hvala vam!”. Sada može da se kaže da su naši sugrađani tokom Drugog svetskog rata spasili i sačuvali više jevrejske dece i odraslih ljudi. Ali isto tako može da se kaže i da je dr Tuvi time što je sa roditeljima preživeo Holokaust, načinom kako je živeo i stvaranjem svoje mnogobrojne porodice, zapravo, na naročit način spasio i sve nas! Zbog toga je dobro što smo uradili film o njemu i što je ostala zapisana reč o vremenu kada su naši stari bili ljudi.

tuvi josefovic in memoriam
Tuvi Jusefović

Dobro je i što je cela ekipa filma pirotska. U Jevrejskoj ulici, nekadašnjoj Jevrejskoj mahali raste drvo višnje, po kojoj je film ,,Priča o višnji” dobio ime. Drvo raste iz betona i uporno se godinama bori za život u tom teškom neprirodnom okruženju. Ono je simbol života na mestu nekadašnje tragedije u Jevrejskoj mahali. Verujemo da duše naših stradalih sugrađana Jevreja procvetaju svakog proleća u cvetovima višnje. Narednog će sa njima biti i cvet našeg dr Tuvija.
A svaki cvet na tom drvetu je savršen.

Ekipa filma Priča o višnji sa dr Josefovićem

Emilija Lilić, autor filma “Priča o višnji”

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker