Kultura

Imaginarni portreti Danila Mančića

U galeriji Muzeja Ponišavlja sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Imaginarni portreti”, autora Danila Mančića. Ovo je šesta samostalna izložba radova pirotskog umetnika.

danilo mancic (2)

Kako je na otvaranju izložbe rekla diplomirani pedagog Zorana Andrejić, izložba je postavljena iz dva segmenta koji čine integralnu celinu od trideset radova.

-Prvi deo se odnosi na: crteže izrađene u tehnici ugljena na papiru. Drugi segment predstavljaju: radovi izvedeni u modernoj tehnici digitalnih printova, odnosno grafike u punom koloru. Naime, ljudski portreti i figure su na ovoj izložbi tretirani više kao likovni podstrek da se uspostavi relacija sa stvarnošću, a ne kao radovi prema živim modelima. Ovi portreti i ljudske figure uz par izuzetaka, dakle i nemaju mnogo sličnosti sa pravim ljudskim modelima.  Ove stilizovane, poetizovane, imaginarne, čovekolike forme su nastale rukovođene oslobođenom maštom, duhom i ličnim unutrašnjim senzacijama-kazala je Andrejićeva otvarajući izložbu.

danilo mancic (3)

Po njenim rečima, imaginarni portreti Danila Mančića su izmaštani likovi koji žive u svom imaginarnom svetu, u svetu podsvesti, snova, oslobođeni stega vanjskog sveta koji je za njih previše zadan i ograničen.

 

danilo mancic (5)

-Razotkrivaju nam skrivenu ljudsku psihologiju u karakterima svog lica, gestikulaciji pokreta ili fizionomiji svog tela.
Prema stilskom opredeljenju autora ovde se može govoriti o estetici trans-avangardne slike. U post-modernističkom ruhu ovi sažeti, skraćeni i sa velikom jednostavnošću urađeni portreti, vuku svoje korene iz estetike moderne umetnosti 20 veka poput: kubizma, ekspresionizma, surealizma, pop-kubizma itd. Portreti se pred publikom ukazuju kao jedinstvena demonstracija umetničke domišljatosti, invencije i virtuoznosti. Prateći svoja lična osećanja i sopstvenu intuiciju umetnik donosi odluku i stvara sa velikom brzinom i predanošću svoje radove. Krasi ih kapriciozan, slobodan, ekscentričan duh i pre svega lični umetnički izraz. Umetnik još jednom ispituje, postavlja pitanja i probleme koji još uvek zaokupljuju umetnički svet današnjice. On hrabro eksperimentiše i isprobava nove, drugačije medije, tehnike i stilove pored onih tradicionalnih i dobro poznatih.  Time se želi istaći značaj ličnog, subjektivnog, senzibilnog, imanentnog osećanja i doživljaja u procesu stvaranja umetničkih slika-zaključuje ona.

danilo mancic (4)
Zorana Andrejić na otvaranju izložbe
danilo mancic (6)
Zorana Andrejić i Danilo Mančić

foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker