Gradska hronika

“Iljušin” opet spasava Staru planinu?

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije najavio je beogradskim medijima  da bi požar na Staroj planini  mogao da gasi ruski specijalizovani avion “Iljušin”, odnosno da će naše vlasti takav zahtev upututi zvaničnicima Ruske federacije.

Pomenuti sopecijalizovani avion koji može da ponese 42 tone vode,  pre dvanaest godina je već bio na našim prostorima gaseći požare. Krajem jula te godine, tačnije 25 dana tog meseca 2007, nešto iza podneva gasio je veliki požar iznad Zavojskog jezera kod Pirota  i obuzdao vatrenu stuhiju koja je  uništila više desetina hektara borove šume. Tada smo ga i snimili. Ogromna letilica, koja je vodenu bombu tankirala na niškom aerodromu,   svojom veličinom je   zaprepastila  javnost i tog leta učestvovala u gašenju  požara na Vidliču, Svrljiškim planinama , ali i u nekim okolnim državama.

Pre nekoliko godina, nažalost,  isti avion se sa  posadom srušio u oblasti Sibira gde je  takođe bio u akciji. Ruska federacija ima nekoliko desetina  ovakvih aviona.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker