Srbija

Igor Jurić: – “Amber Alert sistem zaživeće do 1. novembra, hvala svima koji su doprineli bezbednijem odrastanju naše dece”

Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak kojim se utvrđuje da je Amber Alert sistem, odnosno prenošenje obaveštenja o prijavi nestanka maloletnog lica putem elektronske komunikacione mreže, s ciljem hitnog preduzimanja mera i radnji na pronalaženju nestalog maloletnog lica, od značaja za ostvarivanje javnog interesa. Igor Jurić,  predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, u ekskluzivnoj izjavi za Pirotske vesti kaže da će sistem zaživeti do 1. novembra. Srbija je 23. zemlja u Evropi koja uvodi ovaj sistem.

Rešenjem ministra unutrašnjih poslova od 2. februara 2023. godine obrazovan je Tim za uvođenje ovog sistema u Srbiju sa zadatkom da izradi Analizu početnog stanja i Plana aktivnosti neophodnih za njegovo aktiviranje.

Tim dokumentom se definišu i kriterijumi za njegovo aktiviranje i izradu procedure, kao i predlog protokola o saradnji između nadležnih institucija u svrhu definisanja prava i obaveza u postupku razmene informacija u slučajevima obaveštavanja o nestanku lica mlađih od 18 godina.

Igor Jurić,  predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu u izjavi za Pirotske vesti kaže da je jako važno što je MUP potvrdio i dokumentovao da će sistem zaživeti do 1.  novembra.  Radna grupa koja je oformljena za implementaciju samog sistemara radi na tome i već je 90% posla zavrseno. Centar za nestalu i zlostavljanu decu je deo tima koji radi na implementaciji, verujem da će sistem vrlo brzo zaživeti” – kaže Jurić.  Implementacija se satoji iz nekoliko faza, prva  će obuhvatati objave u medijima (TV i radio emiteri i mobilni operateri), gde će svaki građanin  u Srbiji dobitjati sms poruku sa linkom koji vodi do objave o nestanku deteta.  U drugoj fazi će se aktivirati ostali činioci, a tu mislim na elektronkse bilborde, banke, tržne centre kao i Puteve Srbije, koji će signalizirati i obaveštavati javnost o nestanku deteta” – objašnjava Igor Jurić.

“Kada nestane dete i policija zaključi na osnovu kriterijuma koji su ispunjeni da je potrebno pokrenuti sistem istog momenta će se prekinuti svi TV programi u našoj zemlji i objaviće informaciju o nestanku deteta. U prvih nekoliko sati program će se prekidati svakih 30 minuta i tako će funkcionisati 48 sati ili do pronalaska deteta, takođe građani će dobijati nformaciju putem mobilnog telefona da je nestalo dete da je potrebno obratiti pažnju i da ukoliko imamo informaciju o nestanku obavestimo nadležne” – ističe predsednik Centra za nestalu i zlostavljenu decu.

Jurić kaže da građani moraju znati da je ovakva pomoć porodicama koje se nađu u tako teškim situacijama od krucijalnog značaja da se celo društvo uključi u protragu.

“Pričam ovo iz sopstvrenog iskustva i zahvalan sam pre svega građanima na podršci a sada Vladi sto je prepoznala važnost i napokon prihvatila naš zahtev da se uvede ovaj sistem.  Izuzetno sam zahvalan građanima Pirota koji su velikim brojem svojih potpisa  podržali i ptrethodnu inicijativu za uvođenje doživotne kazne zatvora za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudne žene, i kao i sada doprineli bezbednijem odrastanju naše dece” – poručio je Igor Jurić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker