Lokalna samouprava

Ideja o otvaranju FON-a u Pirotu predstavljena ministru prosvete i dekanu ovog fakulteta u Beogradu

Gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić, ne odustaje od ideje o otvaranju Fakulteta organizacionih nauka u Pirotu.  Ideja je predstavljena  ministru prosvete kao  i  predstavnicima FON-a u Beogradu. Gradonačelnik Pirota ističe brojne benefite  koje bi jedna ovakva obrazovna institucija donela Pirotu i regionu.

Ovo je ideja koja je veća od pirotskih potreba,  ideja koja je značajna za  Univerzitet u Nišu, objašnjava gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. Niški Univerzitet  nema FON pa bi njegovo otvaranje, pored  pored Pirota i Niša, bilo značajno i za  Leskovac, Vranje i Prokuplje, zbog mladih, zbog kadrova, zbog razvoja IT sektora i privrede.

„Sa dekanom FON-a dogovorili smo se da proverimo koliko je studenata sa juga Stbije  u proteklih 5 do 10 godina upisalo ovaj fakultet u Beogradu. To je ogroman broj studenata i ja se nadam da je to razvojna šansa za niški Univerzitet a naročito za Pirot. Ako niški Univerzitet ima Učiteljski fakultet u Vranju, Tahnološki fakultet u Leskovcu, Poljoprivredni u Kruševcu bilo bi lepo da dobije još jedan fakultet koji bi bio lociran u Pirotu“ – kaže Vasić.

Gradonačelnik  kaže da je u razgovoru sa poredstavnicima FON-a saznao da je nekadašnja SFRJ imala dva ovakva fakulteta od kojih je jedan bio u Mariboru, na severu zemlje  a drugi u Beogradu.  „Tako i sada možemo imati, pored beogradskog FON-a, drugi na jugu Srbije“, ističe Vasić

Prema rečima gradonačelnika za Pirot bi bio interesantan studijski program koji obrazuje IT stručnjake kao i podsektor ili studijski  program Softversko inženjerstvo. On veruje da će biti  veliko interesovanje za ove smerove jer bi mladi u Pirotu  mogli da rade za čitav svet  a da budu locirani u svom gradu.

On je podsetio da je u okviru Visoke  škole strukovnih studija u Pirotu  uveden studijski program Poslovni i informacioni sistemi gde se već u drugoj generaciji prijavilo 30 studenata od kojih su mnogi na dualnom obrazovanju i imaju praktičnu nastavu u fabrici Tigar Tyres. Za beogradski FON prošle godine prijavljeno je preko 2.000 kandidata a primljeno tri puta manje. Zato se  gradonačelnik Vasić zalaže za otvaranje ovakvog fakulteta u Pirotu  jer je, kako kaže, mnogo lakše školovati se  u svom gradu ili bliže kući i gde su troškovi manji .

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker