Gradska hronika

I domaćinstva će moći da proizvode i prodaju struju – šta donosi Zakon o obnovljivim izvorima energije

Srbija uskoro dobija Zakon o obnovljivim izvorima od kojeg će, u koordinaciji sa izmenama Zakona o energetskoj efikasnosti, koristi imati građani: moći će da proizvode i prodaju zelene kilovate i time smanje potrošnju energije u svojim domaćinstvima i račune za struju i grejanje.

Domaćinstva su ne samo najveći potrošači energije već je i rasipaju, što najpre sami osete na računima. Od ove godine moći će da dobiju novčanu pomoć za postavljanje izolacije i zamenu stolarije – Ministarstvo energetike formira Upravu za energetsku efikasnost koja će za početak imati fond od 15 miliona evra.

“Uprava će, ako u narednih 20 do 25 dana imamo usvojen Zakon u parlamentu, ona će, ako dvadesetak dana potrebno, da počne da funkcioniše i da se obratimo ne samo jedinicama lokalnih samouprava već i individualnim pootrošačima”, kaže Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

 

Energetska efikasnost podrazumeva i grejanje i hlađenje čistom energijom. A to će domaćinstvima omogućiti Zakon o obnovljivim izvorima energije koji Srbija prvi put dobija.

Znači svako će moći da na svoju porodičnu kuću ili svoju zgradu u kojoj živi jedan, pet ili pedeset ljudi stavi solarne panele. Da samim tim smanje troškove u svom računu za električnu energiju”, kaže ministarka Mihjalović.

 

Ukoliko, navodi, ne mogu da potroše to što proizvedu iz solarnih panela, taj deo energije  moći će da ode u mrežu i samim tim mogu da imaju uštedu na svom računu.

“Očekujem da u narednom periodu imamo jedan bum baš što se tiče primene solarnih električnih panela. Ono što je najlepše, što će, ja to zovem mikroproizvodnja u velikoj meri biti impozantan distributer i generator obnovljivih izvora”, kaže Miroslav Lutovac, savetnik predsednika PKS za energetiku.

Plan je, kažu, i da naša zemlja do 2050. obezbedi 50 odsto energije iz obnovljivih izvora, čime će znatno smanjiti zagađenje koje je rezultat proizvodnje energije iz uglja i mazuta.

Izvor
RTS

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker