Kultura

“Himerina krv” – Prvi roman u srpskoj književnosti posvećen Jovanu Dučiću

U čitaonici Narodne biblioteke u Pirotu, u okviru 23. pirotskog Sajma knjige i grafike, održana je promocija romana Himerina krv, autora Slaviše Pavlovića. U književnoj večeri čiji je moderator bio, novinar i direktor TV Pirot, Vladimir Veljković, pored autora učestvovao je i, poznati pisac, Dejan Stojiljković, u ovom slučaju kao urednik romana.

Roman Himerina krv, Slaviše Pavlovića, je knjiga o Jovanu Dučiću, jednom od najpoznatijih sprskih pesnika i diplomata. Knjiga je sveobuhvatan osvrt na životni put Jovana Dučića, od njegovog najranijeg doba, tamnovanja u Bosni i Hercegovini za vreme austrougarske okupacije, studiranja u Parizu i Ženevi, književnog rada, diplomatije, pa sve do odlaska u Ameriku gde nastavlja svoju misiju, odbranu Srpstva.

Prema rečima, autora, Slaviše Pavlovića rad na knjizi iziskivao je opsežno istraživanje koje je započeto 2010. godina, a roman je, u izdanju Lagune, objavljen deset godina kasnije. Priča o Dučiću zasniva se na zvaničnim istorijskim podacima, ali se mnogo toga otkriva i iz pisama, raznih svedočenja i tako dalje.

Mnoge stvari koje su se Dučiću desile progovorile su kroz njegovo pisanje, ali ovaj roman, kao prvi o Jovanu Dučiću u našoj književnosti, našao je put do čitalaca ne samo zbog toga. Slaviša je to uradio znalački i ovo je njegovo najbolje i najzrelije delo za sada, rekao je, pored ostalog, Dejan Stojiljković, urednik romana.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker