Gradska hronika

Hibridni – ekološki automobili u taksi prevozu i u Pirotu

Taksi prevoz u Pirotu poslednjih godina doživeo je pravu ekspanziju. Svakodnevno, prema zvaničnim podacima, na ulicama je oko 200 vozila, mada je nadležno odeljenje lokalne samouprave izdalo oko 280 krovnih oznaka. Konkurencija je velika, pa vlasnici, ili udruženja taksista nastoje da imaju što bolji vozni park. Od nedavno u Pirotu je i nekoliko savremenijih taksi vozila, hibridnih automobila, za koje se može reći da su ne samo ekonomična, već i ekološka, s obzirom da pored benzina rade na plin i struju.

Da bi hibridni automobili mogli da se koriste u taksi prevozu izmenjena je Odluka o auto – taksi prevozu na teritoriji grada Pirota. Naime, izmenjena je odluka da vozila koja obavljaju taksi prevoz moraju da imaju četvorotaktni motor, uz ispunjavanje ostalih uslova, što nije omogućavalo upotrebu hibridnih vozila. Izmenom Odluke sve odrednice su usklađene sa zakonom tako da se ova vrsta vozila može ubuduće koristiti za obavljanje taksi prevoza rekao je, načelnik za urbanizam, stambeno komunalne poslove i građevinarstvo, Bojan Pešić.

Koliko je važna upotreba hibridnih vozila u cilju zaštite životne sredine govori i činjenica da država subvencioniše preduzetnike, odnosno vlasnike “taksija” prilikom kupovine novog vozila. Podrška je značajna, jer se kvalitet i bezbednost taksi prevoza unapređuje i smanjuje emisija štetnih izduvnih gasova. “Blue taxi” u Pirotu za sada ima četiri hibridna vozila marke tojota. Vlasnik, Saša Filipović, kaže da takvi automobili 30 posto svog radnog vremena rade na električni pogon, imaju ugrađen i plin. On kaže da je korist višestruka, jer se, pored zaštite životne sredine, ostvaruju i značajne uštede u poslovanju i planira nabavku novih hibridnih vozila.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker