Lokalna samouprava

HELP i opština Pirot za pokretanje malih biznisa dali skoro milion evra

Danas je u zgradi opštine Pirot potpisan Memorandum o saradnji između HELP-a i Ministarstva za rad, koji ima za cilj razvoj socijalnog preduzetništva i pomoći za pokretanje soptvenog biznisa romskoj populaciji i drugim ugroženim segmentima našeg društva. Pirot je izabran kao mesto gde je potpisan Memorandum jer je, kako kažu u HELP-u, grad dobre prakse, gde je do sada zahvaljujući odličnoj saradnji sa opštinom ova nemačka vladina organizacija pomogla pokretanje 329 malih biznisa i tri kooperative, u šta su HELP i opština Pirot uložili skoro milion evra.

help

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić zahvalio se predstavncima HELP-a, Ministarstva rada, kao i predstanicima ambasade Nemačke na tome što su odlučili da se ovaj važan memorandum potpiše baš u Pirotu.

-Help potpisuje Memorandum o saradnji sa Ministarstvom za rad, a opština Pirot je izabrana kao jedna od najboljih u Srbiji-kao primer dobre prakse saradnje Help-a sa opštinama u Srbiji. Mi sa Helpom sarađujemo dosta dugo. Do sada je uspešno završeno  sedam ciklusa saradnje, u toku je i osmi i preko 300 korisnika pomoći unapređenja i pokretanja biznisa je dobilo podršku od Helpa i opštine Pirot. Ukupna vrednost do sada realizovanih projekata je blizu milion evra i mislim da smo uradili dosta toga na razvoju lokalne ekonomije i smanjivanju nezaposlenosti. Sa nemačkom ambasadom sarađujemo i po drugim pitanjima, a takođe i sa NSZ imamo saradnju sa istim ciljem. Mislim da Pirot treba da bude ponosan jer je izabran kao grad u kome Ministarstvo i HELP potpisuju Memorandum o saradnji-kazao je Vasić.

Regionalni koordinator HELP-a za Srbiju i Crnu Goru Klaus Mok kazao je da potpisivanje Memoranduma ima za cilj unapređenje zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika ugroženih manjinskih grupa, Roma, osoba sa invaliditetom i drugih ugroženih slojeva društva.

-Posebno mi je zadovoljstvo što smo baš u Pirotu potpisali ovaj Memorandum jer je opština Pirot jedna od najboljih partnerskih opština naše organizacije. Za 15 godina rada u Srbiji HELP je pomogao pokretanje i unapređenje preko 5.000 malih biznisa a pomogli smo i razvoj 24 kooperative. Uz finansijku podršku nemačke vlade i EU sagradili smo preko 600 stambenih jedinica za ugroženo stanovništvo. Saradnja sa opštinom Pirot traje još od 2002. godine-kazao je Mok i dodao da je za to vreme podržano 329 malih biznisa, kao i tri kooperative.

-Zahvaljujući jako dobroj saradnji opštine i HELP-a uspeli smo da zajednički doprinesemo ekonomskom razvoju, ali i da doprinesemo smanjenju siromaštva u ovoj opštini-kazao je Mok.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad Negovan Stanković kazao je da je današnjim potpisivanja Memoranduma u Pirotu namera da se podrži dalje uspešno sprovođenje programa HELP-a, navodeći veoma uspešan primer Pirota koji je do sada realizovao sedam ciklusa pomoći.

-Vlada Republike Srbije čini sve napore u aktuelnoj situaciji da stvori što više jednakih šansi za sve, pre svega za mlade Rome i Romkinje, a ne samo za njih nego i za pripadnike drugih nacionalnih manjina i socijalne kategorije-kazao je sekretar Staković.

Pirot je danas ovim povodom posetio i Jirgen Šmit, prvi sekretar za ekonomsku saradnju pri ambasadi Nemačke u Beogradu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker