Kultura

Hasanaginica u srednjovekovnoj tvrđavi – pet godina kultnog komada pirotskog teatra

Iako se na repertoaru pirotskog teatra Hasanaginica nalazi već pet godina, izvođenjem ovog komada u zidinama srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, predstava je dobila potpuno novu dimenziju i novi život, kaže umetnički direktor Narodnog pozorišta Aleksandar Radulović.

Danica Mitić: Od kako sam postala majka, Hasanaginicu igram drukčije

Hasanaginicu maestralno tumači Danica Mitić, a kako je kazala za Pirotske vesti, od kako se ostvarila kao majka, ovu predstavu doživljava i igra potpuno drukčije nego pre.

-To je jedan od najlepših likova u našoj književnosti. Bila sam jako srećna što sam dobila priliku da pokažem šta mogu i neverovatno je sa koliko emocija i uzbuđenja igramo svaki put, kao da je premijera. Publika obožava ovu predstavu i mogu da kažem da drugačije je igram od kako sam postala majka. Sa neverovatnom lakoćom je sad igram, a s druge strane i sa velikim pritiskom i teretom jer biti majka i igrati ovakvu ulogu je vrlo teško-kaže Mitićeva i dodaje da posebnu čar ima izvođenje predstave na tvrđavi.

-Nama je zahtevnije ali utoliko lepše, vrlo je inspirativno. Ja sam volela Hasanaginicu i na sceni, miris pozorišta je nešto što posebno inspiriše, ali ovde je svakako interesantnije-kaže Danica Mitić za PV.

80 godina pozorišta, 135 godina pozorišnog života, pet godina izvođenja Hasanaginice

-Predstava na sceni ima potpuno drugu dimenziju, ima neke efekte koje nismo mogli postići, ali ovde na tvrđavi osećaj je totalno drugačiji i mislim da se osećamo kao neko ambijentalno pozorište. Ove godine pozorište slavi jubilej 80 godina pozorišta, 135 godina pozorišnog života, i još jedan mali jubilej je pet godina Hasanaginice-kazao je umetnički direktor Aleksandar Radulović. On dodaje da Narodno pozorište Pirot razmatra već neko vreme koji komad bi, osim Hasanaginice, mogao da se igra u ambijentu tvrđave i da će sigurno biti još predstava koje će se igrati u neponovljivom ambijentu srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, koja je svojevrstan simbol Pirota.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker