Gradska hronika

Hapšenja širom Srbije, u Pirotu hapšenje zbog zloupotrebe službenog položaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su prethodnih dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili 56 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više korupitivnih krivičnih dela.

U akcijama koje su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima sprovedene na teritoriji Beograda, Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Zaječara, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Prokuplja, Pirota i Novog Pazara uhapšeni su osumnjičeni koji su koruptivnim krivičnim delima oštetili budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica za više od 8,4 miliona evra.

Takođe, u akciji usmernoj na suzbijanje sive ekonomije zaplenjeno je 31.627 boksova cigareta različitih marki bez akciznih markica, vrednosti oko 50 miliona dinara.

Među uhapšenima su i bivše odgovorno lice aerodroma ”Nikola Tesla”, četiri policijska službenika, bivši stečajni upravnik preduzeća ”Zastava Kovačnica u stečaju”, kao i zaposleni u preduzećima ”Železnice Srbije”, ”Poštanska štedionica – ekspozitura Vršac”, u banci ”Inteza – ekspozitura Pančevo” i „Jugobanci-JU banci“ AD Kosovska Mitrovica, kao i vlasnici i odgovorna lica u privrednim društvima.

U sklopu akcije zbog postojanja osnova sumnje da su počinili korupitivna krivična dela, krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv 40 osoba.
***

* * *

Hapšenje i u Pirotu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su M. Đ. (1947), odgovorno lice agencije ”Mara“, dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv radnika matične evidencije u Fondu PIO u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršenjem krivičnog dela zloupotreba službenog položaja pomaganjem oštetili Fond PIO za više od devet miliona dinara.

Oni su, kako se sumnja, u periodu od 1. avgusta 2008. do 14. novembra 2013. godine, sačinjavali i overavali obrasce o ostvarenom stažu za devet osoba, a potom te obrasce, bez uplaćenih doprinosa, verifikovali u Fondu PIO. Na osnovu toga je ovim osobama upisan radni staž.

Na ovaj način Fond PIO je oštećen za 9.430,610 dinara, za koliko je pribavljena imovinska korist ovim osobama.

Osumnjičena M.Đ. će, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužilaštvu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker