IntervjuOstale vestiZdravlje

Gužve u dečijem dispanzeru – Neophodan dogovor između Doma zdravlja i Predškolske ustanove o načinu pravdanja izostanaka

Polazak u školu i boravak dece u kolektivu pogoduje virusnim infekcijama. Promena vremenskih prilika, način odevanja dece, grejanje prostorija i sve što je karakteristično za prelazni period povećava rizik od razboljevanja i pogoduje širenju virusa. Gužve u dispanzerima su velike ali neretko i banalni razlozi, zbog kojih ljudi dolaze u dispanzer, dodatno opterećuju zdravstveni sitem pa trpe oni kojima je lekarska pomoć najpotrebnija.

Dr  Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja  objašnjava da se gužve u dispanzerima često stvaraju  iz banalnih razloga odnosno zbog papirologije koja se može rešiti i na drugi način.  „Mi u Srbiji imamao specifičan sistem zdravstvene zaštite koji je iz nekih davnih vremena,  gde su sve usluge  dostupne  građanima  bez obzira na razloge zbog kojih bi zaista trebalo da se jave zdravstvenoj službi.  Neću reći da se radi o zloupotrebi  zdravstvene službe ali na neki način ovo i jeste zloupotreba kada se konstantno kod lekara odlazi iz nekih banlnih razloga. Česte su takve situacije, čak i kod stanja koja ne iziskuju odlzak lekaru, odnosno mogu se lečiti kod kuće ali se dolazi zbog potvrda i opravdanja” – kaže, dr ilić.

“Više  od 80 % respiratornih infekcija kod dece je uzorkovano virusima, ako znamo činjenicu da se virusi ne leče antibioticima za kojima se često poseže što od strane lekara što na pritisak roditelja koji insistiraju da se propiše antibiotik,  upravo tada imamo klasičnu zloupotrebu  medicinskog sredstva u lečenju nečega na šta taj preparat ne reaguje” –  kaže direktor Doma zdravlja .  “Imamo još jednu specifičnu istuaciju gde su roditelji primorani da Predškolskoj ustanovi ili školi dostavljaju potvrde kojima  se odsustvo dece pravda od strane pedijatra, čak i u slučajevima kada je dete imalo blaže sumptome pa poseta lekaru i nije bila neophodna. Treba napraviti dogovor, tu pre  svega mislim na Predškolsku ustanovu  jer zbog primene nekih novih propisa u njihovom poslovanju insistira se na zvaničnom pravdanju odsustva dece iz vrtića.” objašnjava dr Ilić.

On kaže da je kod dece školskog uzrasta učinjen značajan pomak gde roditelji igraju  važnu ulogu u pravdanju izostanaka učenika. “Nešto slično  bi trebalo da bude i u Predškolskoj ustanovi jer  je pdijatrijska praksa u poslednje vreme toliko pritisnuta ovakvim administrativnim poslovima u cilju izdavanja nekakvih potvrda, to namerno kažem, koje se često i retrogradno izdaju, bez prvog kontakta roditelja sa pedijatrom, idu nakon ozdravljenja da bi pedijatar formalno pisao opravdanje zašto dete nije išlo u vrtić” kaže direktor Doma zdrvalja i dodje da upravo takvi dolasci stvaraju bespotrebne gužve.

On smatra da bi trebalo pokrenuti inicijativu od strane pedijatara da se u dogovoru sa PU učini  pomak i pronađe rešenje. “Ovo potenciram iz razloga što su naši kadrovski kapaciteti jako ograničeni, posebno u situacijama kada smo imali veliki broj kovid  pacijenata i kada  nismo mogli da blagovremeno reagujemo upravo zbog ove dece odnosno roditelja koji su čisto zbog administrativnih razloga opsedali naše službe” rekao je dr Ilić .

On objašnjava da uprkos gužvama nije bilo ozbiljnijih previda jer se uz sprovođenje odgovarajuće i objektivne trijaže sagledavaju  decu koja su stvarno bolesna i oni koji dolaze iz napred navedenih razloga , ali to u velikoj meri otežava rad i funkcionisanje pedijatrijske službe.

“Inicijativa da se potraži trajno rešenje je već pokrenuta od strane načelnika pedijatrisjkse službe ali se stiče utisak da nije učinjen neki pomak. Pretpostavljam  da je iluzorno praviti kontakte na nivou rukovodilaca ovih službi , radi se o javnim ustanovama, kakva je i PU i Dom zdravlja, ali ukoliko i to bude neophodno ja sam spremn da inicijativu koju su već pokrenuli moji pedijatri, procesuiramo kako bismo došli do nekog zajedničkog rešenja” zaključio je direktor Doma zdravlja, dr Radovan Ilić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker