Gradska hronika

Gumeni opanci iz Tigra idu za Japan – Ugovoren značajan izvoz, radnici rade u tri smene

U Kompaniji Tigar Obuća a.d. danas je dogovoren izvoz srpskog gumenog opanka za tržište Japana, a preko te azijske zemlje, iz Pirota će dalje put sveta opanak svoje kupce dobiti u Americi, ali i u Tajvanu, Vijetnamu, Koreji…
Nakon što je prošle nedelje Kompanija Tigar ugovorila proizvodnju i isporuku zaštitnih vatrogasnih čizama namenjenih jedinicama za vanredne situacije NATO, srpski gumeni opanak osvaja Japan, odakle će se dalje prodavati kupcima širom sveta.
Generalni direktor Tigar Obuće a.d. Vladimir Ilić kaže da je ta kompanija prošle godine izvezla manju test količinu u Japan, a da je zatim, srpski gumeni opanak doživeo “bum” među ljubiteljima mode, koji su najčešći kupci ovog srpskog brenda.
– Naročito je naš opanak popularan u modnom svetu. Imamo povećanje tražnje opanka na japanskom i na tržištu Dalekog istoka, a danas smo dogovorili i povećanje proizvodnje – kaže Ilić.
Prošle godine Tigar je izvezao 10.000 opanaka, a Japancima je najbitnije to što je reč o potpuno “hand made” proizvodu. Zbog novih ugovorenih poslova, svih 1.200 radnika radi u tri smene i to je, kaže Ilić, nada za fabriku da prevaziđe probleme iz prošlosti. Ilić najavljuje i “lansiranje” potpuno novog proizvoda ove kompanije, zaštitnih gumenih blokova namenjenih za odbranu od poplava.
U saradnji sa srpskom vojnom industrijom, kaže, dogovorena je proizvodnja gumenih protivpoplavnih blokova. Patent je poslat na analizu i odobrenje, a nakon toga, očekuje se da krene proizvodnja i izvoz.
Gradonačelnik Pirota istakao je važnost Fabrike obuće za taj grad, a sada kad je Tigar “oživeo” najvažnija je, kaže, podrška države kroz UPPR (unapred pripremljen plan reorganizacije). U tom trenutku će budućnost Tigra a.d., ističe, biti dobra i stabilna, a 1.200 radnih mesta će biti sačuvano.
Direktor sektora za uvoz u Japan u kompaniji Belgoutte Takuja Šimakava kaže da sa Tigrom sarađuje duže od decenije i da je srpski opanak popularan u Japanu, posebno među onima koji prate modne trendove.
– Počeli smo da lansiramo vaš proizvod i na druga tržišta, kao što su Tajvan, Vijetnam, Hong Kong, Koreja – kaže Šimakava.
Nedavano su kolege iz njegove kompanije u Americi na međunarodnom sajmu u Denveru, jednom od najvećih međunarodnih trgovinskih sajmova u svetu, predstavili srpski opanak Amerikancima.
– Prikazivali smo srpski proizvod. Nadamo se da mozemo da proširimo i uvedemo opanak ne samo na japansko tržište, nego i šire, u Evropu – rekao je Šimikava obilazeći fabričke hale Tigra.
Posebno su Japanci, ističe, oduševljeni malom verzijom opanka namenjenom deci.
Predstavnik Ambasade Japana u Beogradu Takahisa Kangava ukazuje da u poslednje vreme odnosi između Srbije i Japana postaju sve snažniji.
– Kako popularnost opanka u Japanu raste, tako se i veze između Japana i Srbije ojačavaju. Gumeni opanak je jeda n od najpopularnijih proizvoda iz Srbije za koje su trenutno u Japanu zainteresovani.
Foto: Aleksandar Ćirić
Tekst: Tanjug

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker