Gradska hronika

Grejna sezona u Pirotu odvija se bez poteškoća, korekcija cene grejanja moguća od Nove godine

Grejna sezona u Pirotu odvija se prema planu i za sada, bez obzira na energetsku krizu, dopremanje energenta, komprimovanog prirodnog tečnog gasa, je uredno što omogućava kontinuitet u isporuci toplotne energije. Direktor Toplane, Bratislav Ćirić, kaže da nema nikakvih najava da bi isporuka gasa mogla da bude ugrožena. Uostalom, ukoliko bi čak i došlo do nepredviđenih okolnosti mazut je alternativa što je dodatna garancija za normalno grejanje tokom ove sezone.

Imajući u vidu da je došlo do rasta cene električne energije, čak nekoliko puta, Ćirić kaže je neka minimalna korekcija cene grejanja moguća u novoj godini.

“Kada smo pokrenuli javnu nabavku za električnu energiju dobili smo neverovatne cene koje su tri puta i više povećane za sledeću godinu. To je na primeru Toplane nekih deset do jedanaest miliona dinara uvećan trošak samo za struju, da ne računamo ostalo što Toplana koristi za remont, rezervne delove, pa čak i energent ide naviše za pola dinara ili dinar, a mi koristimo velike količine i to ispadne jako mnogo. Poštujemo metodologiju Vlade Srbije, predložićemo osnivaču realne cene i sada smo u plan i program ušli sa minimalnom korekcijom cene grejanja od 3 posto, što je ispod planirane inflacije za sledeću godinu. To je neka granica sa kojom možemo da poslujemo i da obavljamo osnovnu funkciju, a to je da tokom sezone obezbedimo tople objekte našim korisnicima” – izjavio je Ćirić.

Što se tiče naplate računa za grejanje direktor Ćirić kaže da su korisnici veoma revnosni i da je, relativno, visok procenat naplate. Ukoliko u vreme novogodišnjih i božićnih praznika temperature budu izuzetno niske Toplana je spremna da greje produženo, ako zatreba i 24 časa.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker