Lokalna samouprava

Grejna sezona počela pre zvaničnog roka, pirotska Toplana među prvim u Srbiji koja je počela sa grejanjem

Redovan kolegijum gradonačelnika Pirota, Vladana Vasića, sa svojim saradnicima i direktorima javnih preduzeća u gradu danas je održan u Javnom komunalnom preduzeću “Toplana”. Povod je početak nove grejne sezone i stanje na tržištu energenata, pre svega, u Srbiji. Gradonačelnik Vasić je istakao da je pirotska Toplana do sada realizovala brojne investicije, od izgradnje Energane “Senjak”, zamene starih kotlova za grejanje i ugradnje automatskih podstanica, prelaska na tarifni sistem obračuna utroška energije, prelaska sa mazuta na gas do zamene celokupnog toplovodnog sistema, čime se svrstava u red jedne od najboljih i najmodernijih toplana u Srbiji. S obzirom na rast cene i aktuelnu energetsku situaciju, Vasić je rekao da je Toplana ugovorila isporuke gasa do početka nove godine, što će garantovati uredno grejanje i nepromenjenu cenu grejanja.

Pirotska Toplana je među prvim u Srbiji, nekoliko dana pre zvaničnog početka nove grejne sezone, počela sa isporukom toplotne energije svojim korisnicima. Tople probe se neće uzimati u obzir prilikom obračuna, a Vasić je podsetio da od 2013. godine nije povećavana cena grejanja.

“Cena grejanja je čak smanjivana, i to smo smanjivali pre svega za prostorni prostor. Trenutno, odnos stambenog i poslovnog prostora je 1:1,7 sa tendencijom daljeg smanjivanja. Prešli smo sa mazuta na gas i razvijamo dva projekta, jedan je prelazak na biomasu, a drugi korišćenje solarne energije. Analizirali smo i cene, pored toga što je značajan doprinos ekologiji prelaskom sa mazuta na gas. Mazut je za ovih sedam do osam godina poskupeo duplo, što znači da smo ostali na mazutu morali bismo da korigujemo cenu grejanja u veoma značajnom procentu. A, ja ponavljam, ne da nismo povećavali cene, već smo ih smanjivali”- izjavio je Vasić.

Grejna sezona, zvanično, počinje 15. oktobra, ali za pirotsku Toplanu ona je praktično već u toku, rekao je Bratislav Ćirić, direktor Toplane. Zbog naglog zahlađenja pokrenuti su sistemi u četvrtak 7. oktobra. Završene su tople probe koje se neće naplaćivati i trenutno se grejanje odvija bez problema. Ekipe Toplane su u pripravnosti ukoliko je potrebno prozračivanje radijatora na kućnim instalacijama, što je uobičajeno za početak sezone.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker