Ribolov

Grdosija od 40 kila uhvaćena na Zavojskom jezeru

Strastveni pirotski ribolovac Milan Mladenović uspeo je da na Zavojskom jezeru na mestu zvanom Luke, na putu ka brani, uhvati tolstolobika kapitalca težine oko 40 kilograma. Borba sa ovom nemani trajala je sat i po a osim Mladenovića, u borbi sa kapitalcem su pomagali i ribolovci Milivoje Naumović, Dragan Krstić, kao i mladi ribolovci Andrija Mladenović i Lazar Tošić.

Tolstolobik kapitalac na Zavojskom jezeru
Tolstolobik kapitalac na Zavojskom jezeru

Mladenović kaže da ga je poslužila i sreća jer je tolstolobika uhvatio potpuno slučajno, na pribor i mamce namenjenim šaranskom ribolovu.

-Prilikom vađenja šaranskog sistema iz vode sa obale, u jednom momentu je nešto zapelo. Mislio sam da se udica negde zakačila ali sam brzo shvatio da imam kapitalca na udici jer je odjednom izvukao više od stotinu metara strune i udaljio se od obale. Tada je krenula borba sa kapitalcem kakvu nisam doživeo u svom životu, a ribolovom se bavim od kako znam za sebe. Odmah su priskočili kolege ribolovci, uskočili smo u čamac i krenuli da zamaramo ribu. Zamaranje i izvlačenje je trajalo sat i po, zaista nas je propisno namučio i potpuno iscrpeo. Kada smo uspeli nekako da ga dovučemo do obale, i kada se pomolila glava, bukvalno sam se prepao od straha jer u životu onoliku ribu nisam video. Tada je krenula borba da se riba izvuče na obalu, a to sam uspeo tako što sam se bukvalno jednom rukom “zapeo” u obalu a drugom sam ribu uhvatio za škrge i uz pomoć ribolovaca  koji su priskočili u pomoć uspeli smo da ribu izvučemo na kopno. Tek kada smo izvukli na obalu videli smo da je reč o ogromnom tolstolobiku, a kada smo ga izmerili nismo mogli da verujemo da je težak čitavih četrdesetak kilograma-priča ovu neverovatnu priču za Pirotske vesti Mladenović.

On dodaje da ga je u svemu poslužila i sreća jer je grdosiju uhvatio na pribor koji nije za tu vrstu ribe, ali je ipak izdržao. Takođe, potpuno slučajno, jednokraka udica je tolstolobika zakačila u oko, što je verovatno razlog zbog čega ova grdosija nije uspela da se oslobodi, što bi se sigurno desilo da ga je zakačila bilo gde drugde. Mladenović je to video tek kada je grdosiju posle sati i po borbe izvukao na obalu.

-Pecao sam na šaranskom sistemu, na struni debiljine 0.4, dok se ovakvi tolstolobici mogu uhvatiti ali na strunu debljine čitav milimetar. Ipak, imam veoma dobro izbalansirane mašinice i ceo sistem pa je verovatno zbog toga i izdržao strahovitu borbu-kaže Mladenović i dodaje da bez pomoći nekoliko kolega ribolovaca teško da bi uspeo da se izbori sa ovim kapitalcem.

Takođe, ulogu je odigrao i teren, odnosno dno, koje je u tom delu čisto bez panjeva ili bilo čega drugog što bi riba mogla da iskoristi da se upetlja i otkači od udice.

 

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Kukuruz sa aromom meda ubitacna,mada imam lepe rezultate i na trokukog tehnoplanktona,donji sa olovnim otezanjem,gornji slobodni ostri tehnoplankton sa aromom kovanog gvozdja,nema promasaja..:)

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker