Lokalna samouprava

Gradu Pirotu i Piroćancima priznanje – “Najhumaniji grad”. Opštini Babušnica priznanje “Najhumanija opština”!

 

Crveni krst Srbije povodom obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Pirotu, Požarevcu i Vranju uručio je priznanja “Najhumaniji grad”.

Ova tri grada ostvarila su najbolje rezultate u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi, a dodeljena su i priznanja “Najhumanija opština” i to Preševu, Lazarevcu, Štrpcu, Despotovcu, Bačkoj Palanci, Babušnici i Obrenovcu.

Osnovna škola 8. septembar Pirot, snimak iz vazduha
DCIM102MEDIADJI_0822.JPG

Za obeležavanje Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi odabran je 14. jun iz posebnog razloga: na ovaj dan, 1868. godine rođen je slavni austrijski naučnik dr Karl Landštajner, čije je otkriće ABO sistema krvnih grupa ovenčano Nobelovom nagradom za fiziologiju i medicinu 1930. godine. Ovogodišnji grad domaćin Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 14. juna je Alžir, saopštili su iz Crvenog krsta Srbije.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je 28.03.2023. formiralo posebu radnu grupu za kampanju za promociju, regrutovanje i zadržavanje dobrovoljnih davalaca krvi i komponenata krvi. Radna grupa je definisala da kampanja traje od 1. juna do 30. septembra pod nazivom „BEZ DAVALACA KRVI, ŽIVOTU SU RUKE VEZANE“.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker