Lokalna samouprava

Gradu Pirotu 2.2 miliona evra za nove projekte

Miloš Colić: Ovo je najveći projekat podrške lokalnim samoupravama od strane države. Grad Pirot spreman da konkuriše, imamo odlične projekte koji su deo našeg stremljenja da Pirot bude grad po meri svih građana i dobro mesto za život

Danas, 21.07.2023. godine, u Beogradu, u Palati Srbija održana je konferencija  povodom početka projekta pod nazivom “Projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava”. Ovim projektom vrednim oko 300 miliona evra obuhvaćene su sve lokalne samouprave u Republici Srbiji, odnosno njih 145.

Colić:Grad Pirot će u okviru ovog projekta imati na raspolaganju 2,213,406 evra za svoje projekte

Konferenciji su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, Ambasador Republike Francuske u Srbiji  Pjer Košar, kao i predstavnici Svetske banke i Francuske razvojne agencije. U ime grada Pirota konferenciji je prisustvovao Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota. Grad Pirot će u okviru ovog projekta imati na raspolaganju 2,213,406 evra za svoje projekte.

Tri važne komponente identifikuju ovaj projekat su klimatski pametna mobilnost, zatim jačanje kapaciteta za pružanje infrastrukturalnih usluga i upravljanje projektom i podizanje svesti o potrebama, navodi zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić.

 

Sredstva su obezbeđene putem zajma Svetske Banke i Francuske agencije za razvoj. Projekat će trajati od  jula 2023 do novembra 2028. godine. Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Cilj projekta je ojačati kapacitete lokalnih samouprava za održivo upravljanje infrastrukturom, povećati pristupačnost ekonomskim i socijalnim sadržajima i izvršiti pozitivan uticaj na životnu sredinu. Glavni element  projekta jeste unapređenje urbane mobilnosti. Republika Srbija preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture a u saradnji sa Ministarstvom finansija će prenositi  sredstva lokalnom samoupravama za realizaciju raznih projekata.  Projekat je nastao u saradnji sa lokalnim samoupravama i SKGO kako bi se sagledalie potrebe građana.

Miloš Colić: Ovo je najveći projekat podrške lokalnim samoupravama od strane države. Grad Pirot spreman da konkuriše, imamo odlične projekte koji su deo našeg stremljenja da Pirot bude grad po meri svih građana i dobro mesto za život

 

Prema rečima zamenika gradonačelnika Miloša Colića,  ovo je najveći projekat podrške lokalnim samoupravama koji će u velikoj meri izmeniti postojeći izgled gradova i opština širom Srbije a grad Pirot je spreman odmah da konkuriše za sredstva i pošalje svoje projekte, sve u skladu sa planom kapitalnih investicija i definisanim potrebama građana. Ovaj projekat će doprineti našem cilju a to je da Pirot bude grad po meri svih svojih građana i dobro mesto za život.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker