Lokalna samouprava

Gradska uprava Pirot pokreće brojne projekte izgradnje solarnih elektrana. CILJ – napraviti elektrane snage jednog MEGAVATA

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić izjavio je da će Gradska uprava Pirot u narednom periodu još veću pažnju pokloniti obnovljivim izvorima energije, već su izgrađene dve solarne elektrane, u Komunalcu snage 30 kilovata i na krovu Ekonomske škole, snage 15 kilovata, ali je strategija Gradske uprave da se u Pirotu naprave kapaciteti za proizvodnju solarne energije od 1 megavata. 

-U planu Regionalne deponije i Vodovoda su solarne elektrane od po 150 kilovata, a naš cilj je megavat. Da u te namene iskoristimo sve raspoložive resurse, krov bazena, sportske hale, Omladinskog stadione, krov nad zapadnom tribinom Gradskog stadiona, sve škole, vrtiće, da stavimo u funkciju proizvodnje solarne energije-kazao je Vasić i dodao da je ovo pionirski i avangardni način rada kada su u pitanju lokalne samouprave.

Toplana uštedela prelaskom na gas 150 miliona dinara

-Sufinansiramo obnovu fasada, stolarije, zamenu toplotnih izvora energije, a samo zamenom energenta u Gradskoj toplani, od mazuta na gas, ostvarene su uštede od 150 miliona dinara. Da nismo prešli na gas negde bi morali da nađemo taj novac, da je to bio novac iz gradske kase, onda možda ne bi imali novac za otvoreni bazen ili za neke druge investicije, ili bi morala da se poveća cena usluge isporuke toplotne energije, što je takođe nešto što ne želimo-kazao je Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker