Gradska hronikaOstale vesti

Gradska toplana spremna za priključenje na gasovod

Izgradnja gasne  interkonekcije je pri kraju a u Pirotu će među prvima na gasovod  biti priključena Gradska Toplana i  industrijska zona.   Direktor  Gradske toplane, Bratislav Ćirić nije želeo da spekuliše sa datum priključenja ali kaže da je Toplana spremna i da se  može priključiti odmah po završetku tehničkih i proceduralnih aktivnosti. On ocenjuje da će benefiti od priključenja biti višestruki i za Toplanu i za grad i građane Pirota.

Direktor Gradske toplane, Bratislav Ćirić kaže da je gasifikacija nešto što se željno isčekuje a prema najavi ministarke rudarstva energetike, Gradska  toplana i industrijska zona su prioritet za povezivanje na gasovod.  “Ono što svi znamo i ono što je ministarka potvrdila, to je da je Toplana Pirot i industrijska zona apsolutni prioritet za povezivanje na gasovod što bi stvarno donelo mnogo toga dobrog za Toplanu, pre svega ali i za grad u celini.  Mi koristimo komprimovani prirodni gas koji ima svoje troškove, to su troškovi trejlera, troškovi merno – regulacione stanice, troškovi transporta, sve te troškove ne bismo imali priključenjem na magistralni gasovod  što bi impliciralo da bi naši troškovi za energentom bili znatno  manji, a to samo po sebi znači i smanjenje cene grejanja i neko rentabilnije grejanje za nas i za naše korisnike” – kaže direktor Gradske toplane.

Prema rečima Ćirića jedan  od prioriteta je i industrijska zona pre svega Tigar Tajers koji uprkos svim njihovim naporima da vode računa o ekološkoj slici grada, trenutno  koriste  ugalj pa  bi priključenje na gasovod  bilo veliko rasterećenje i za Tigar i za grad u celini.

“Što se tiče  dalje gasifikacije grada očekujemo da i to bude realizovano u nekom bliskom periodu i to stvarno donosi mnoge benefite za grad i za građane i za ekološku sliku grada, jer će gasifikacijom grada  doći do smanjenje broja individualnih ložišta koja su danas po mom mišljenju, to će verovatno pokazati i studije koje se rade su, najveći zagađivači” – kaže Ćirić.

On nije precizirao kada će Gradska toplana  i industrijska zona biti priključene na gasovod. “Ja ne bih licitirao sa rokovima priključenja, ono što smo mi insistirali i što se  ministarka složila da je to apsolutni prioritet. Naravno tu postoje projekti i radovi ja očekujem da će to biti vrlo skoro, a što se tiče  priključenja same Toplane na  gasovod, mi smo potpuno spremni, možemo bukvalno istog dana da krenemo da koristimo  prirodni gas iz gasovoda koji bi trebalo da bude znatno jeftinije od gasa koji sada koristimo. Dok se ne priključimo na gas, građani će se  grejati  ovako kako se sada greju” – poručio je direktor Gradske toplane, Bratislav Ćirić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker