Lokalna samouprava

Gradska toplana prva u Srbiji uvodi medijaciju. Koristi i za građane, sudove i toplanu

Na inicijativu direktorke Gradske toplane Pirot Slađane Mančić danas je potpisan protokol o mirnom rešavanju sporova kod Osnovnog i Višeg suda u Pirotu, na osnovu dugovanja koje prema Gradskoj toplani imaju korisnici za isporučenu toplotnu energiju. Kako je istaknuto na današnjoj prezentaciji protokola, sve strane će imati koristi od pomenutog protokola, i korisnici Gradske toplane, i sama toplana, ali i sudovi koji će se rasteretiti. 

Jelena Bošković, portparol Osnovnog suda u Pirotu, kazala je da bi potpisani protokol trebao  da bude primer kako treba u budućnosti rešavati sporove.

-Medijacija je u Srbiji regulisana Zakonom o medijaciji, ali sve do sada bili su sporadični zahtevi građana što se tiče rešavanja sporova na ovaj način. Nadamo se da će ovo upravo biti primer jer je reč o načinu rešavanju sporova koji je jako povoljan za građane-kazala je Boškovićeva.

 

Marija Rangelov, portparol Višeg suda kazala je da će medijacijom stranke, pre svega građani, izbeći jako duge i skupe sudske postupke, koji su iscrpni i u psihološkom i materijalnom smislu.

-Posredovanje je drastično jeftinije u odnosu na sudski postupak ako uzmete u obzir sudske takse, naknade za veštake i druge troškove koje podrazumeva sudski postupak. Za Gradsku toplanu je bitno da će na ovaj način brže i lakše naplatiti dugove od građana, dok će sudovi biti rasterećeniji
-kazala je Rangelov.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de