Tijabarska pijaca: Vuneni “čivtaci” protiv mraza

Podelite

Zbog niskih temperatura na Tijabarskoj pijaci u Pirotu, ovih dana  ponuda je nešto manja, ali su se među sezonskom “robom” pojavile i vunene čarape, u ovom kraju poznatiji kao “čivtaci”.

Cena para vunenih čarapa je 400 dinara, bez obzira da li su od bele ili sure, odnosno crne vune. Prodavačica koja ih je , ručno  isplela sa pet igala , kaže da su vunene čarape nezamenjive pri ovako niskim temperaturama i da su sure toplije. Uz to, ne moraju da se farbaju. Na istoj tezgi, prodavale su se i takozvane vunene  “naglavke” svih veličina, i to po ceni po 200 dinara.

Do početka druge polovine prošlolog veka, u našem kraju gotovo da nije bilo  drugih vrsta čarapa, a onda su se pojavile  moderne sintetičke, dok je vuna kao  jedini prirodni materijal gurnuta u zapećak, pa su ovakve čarape gotovo zaboravljene.  Mnogi ih kupuju da bi ih kao etnološki eksponat okačili o zid, a ima i onih koji ih vrlo rado obuvaju.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1