Srpsko i grčko vojničko groblje u Pirotu: Vek od proboja Solunskog fronta

Podelite

Povodom 100 godina od proboja Solunskog fronta, na srpskom i grčkom vojničkom groblju u Pirotu položeni su venci i cveće  kraj spomenika 7.610 Piroćanaca izginulih u ovom ratu.

 

Uz poruke da se heroјsтvo i patriotizam  naših predaka ne sme zaboraviti,  vence i cveće položili su  načelnica okruga Dragana Tončić, zamenik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović, predstavnici boračkih udruženja i Vojske Srbije, SNS i SPS, mališani Predškolske ustanove, đaci osnovnoškolskog uzrasta, predstavnici skautske organizacije i drugih udruženja.

Kraj  spomenika našim ratnicima  je i  vojničko groblje grčke vojske u kome počivaju ostaci 358 vojnika, podoficira i oficira iz ove prijateljske zemlje, koji su krajem prvog svetskog rata  stradali u okolini Pirota.

Stogodišnjica proboja Solunskag fronta- nakon čega je srpska vojska za  45 dana “na juriš” oslobodila Srbiju u stigla do Beograda-biće obeležena  manifestacijama koje tek slede.

Pomen hrabrim ratnicima služilo je pirtotsko sveštenstvo,a za recital su bili zaduženi mališani OŠ “Duško Radović”.

 

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1