Dom zdravlja: Počinje vakcinacija stanovništva protiv sezonskog gripa

Podelite

D.Z. Pirot kreće sa vakcinacijom stanovništva od četvrtka 18.10.2018  preko izabranog lekara, tamo gde pacijent ima zdravstveni karton. Vakcinacija se obavlja na isti način kao prošle godine.

Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama sa:

-hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema,

-metaboličkim poremećajima(uključujući pre svega šećernu bolest i gojaznost),

-poremećajima rada bubrega,

-osobama sa oslabljenim imunitetom,

-osobama starijim od 65 godina,

-licima zapošljenim u zdravstvenim ustanovama i javnim službama.

Kontraidikacije za prijem vakcine:apsolutne-alergija na jaja, pileće proteine, neomicin, formaldehid i relativne-akutne bolesti, febrilna stanja i pogoršanje hronične bolesti(kod njih vakcinacija nakon oporavka)

Neželjene reakcije:lokalne(crvenilo, otok i krvni podliv na mestu aplikacije)

-prolaze uz obloge od kamilice i sistemske (kratkotrajna povišena temperatura, glavobolja, znojenje, bolovi u mišićima, drhtavica i umor)-uz mirovanje prolaze za 1-2 dana.

Procenjuje se da od komplikacija povezanih sa gripom godišnje u svetu umire između 290.000 i 650.000 ljudi. Jedina prava zaštita od gripa je vakcinacija. Zato vakcinišite se . Zaštitite sebe i svoju porodicu.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1