Lokalna samouprava

Gradovi u fokusu – šansa za brži razvoj kulture lokalnih samouprava

Jedan od najvažnijih konkursa koji raspisuje Ministarstvo kulture i informsanja jeste konkurs “Gradovi u fokusu”. Ove, kao i prethodne godine za ovaj javni poziv izdvojeno je oko 350 miliona dinara, što je znatno više nego prethodnih godina. Konkurs je otvoren do 28. februara 2022. godine, a rešenje o izboru projekata, odnosno lokalnih samouprava, i visini dodeljenih sredstava biće doneto najkasnije do 28. aprila ove godine.

U saopštenju resornog ministarstva se navodi, pored ostalog, da će lokalne samouprave koje budu izabrane na konkursu poneti titulu – Grad u fokusu, a to će im omogućiti da budu prepoznate kao relevantni nacionalni centri razvoja kulture i da time postanu vidljivije na kulturnoj mapi Srbije i Evrope. Grad Pirot je spreman da aplicira za sredstva i na taj način, uz pomoć ministarstva, realizuje neki od projekta.

“Javni poziv zahteva da se popišu svi nosioci u kulturi, njihove potrebe, da se predstavi kulturni koncept, kako grad gleda na kulturu, i da se, jednostavno, popišu prioriteti. Onoliko koliko država bude mogla ona će pomoći. Projekti mogu da budu od 2 miliona dinara pa naviše i mi se nadamo da ćemo zauzeti mesto i biti podobni za finansiranje. To znači da nam je dokumentacija u roku i da je kompletna, a kasnije da uđemo u razgovor sa ministarstvom da iz godine u godinu pomaže našu kulturu kako to radi naš gradski budžet godinama i da na taj način stavimo kulturu na mesto koje ona zaslužuje kod nas”- rekao je, pored ostalog, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker