Lokalna samouprava

Gradonačelnik Vasić uručio ugovore o finansiranju lica na programima stručne prakse i javnih radova

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić uručio je ugovore o finansiranju lica koja  su obuhvaćena programom  stručne prakse i javnih radova. Za program stručne prakse, koji se realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2023. godinu, iz budžeta Grada opredeljeno je 9,9 miliona dinara, ugovori su potpisani sa 21 licem dok je za program javnih radova, na kojima će biti angažobano 45 lica,  izdvojeno 5 miliona dinara.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota  istakao je da pored javnih radova i stručne prakse grad finasira i program samozapošljavanja, obuke na radnom mestu i druge programekoji se  realizuje u partnerstvu sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. „Pored toga što želimo da stvorimo dobar ambijent jer je Pirot dobro mesto za život i dobro mesto za poslovanje i za rad, nastojimo da konkretnim merama podržimo povećanje zaposlenosti“- poručio je gradonačelnik Vasić.

Iz budžeta grada ove godine izdvojeno je 19,5 miliona dinara za  mere aktivne politike zapošljavanja a zajedno sa sredstvima iz ministarstva to je skoro 38 miliona dinara. „Od ministarstva smo dobili 5 miliona dinara za samozapošljavanje gde su uključena 52 lica i 5 miliona dinara iz republičkog fonda za sufinansiranje drugih mera. Imaćemo veliki budžet da pomognemo ljudima da počnu svoj posao i poslodavcima da započeti posao usavrše ili poboljšaju. Javni radovi će doprineti  rešavanju manjih infrastrukturnih problema  koji nisu obuhvaćeni programima rada javnih preduzeća a ujedno će na određeni vermenski period upošljavaju ljudi koji pripadaju nekoj od kategorija teže zaposlivih.

Nenad Petrović, predsednik lokalnog saveta za zapošljavanje Grada Pirota istakao je da je po konkursu za javne radove pristigao  21 projekat a podržano 16 projekata. Za meru stručne prakse  bilo je zainteresovano 17 pooslodavaca sa  34 radna mesta od kojih samo jedan poslodavac nije ispunjavao uslove  konkursa. „Podržali smo  16 poslodavaca a odobrno je 28 mesta za realizaciju mere stručne prakse ali zbog nedostatka određenih obrazovnih profila na evidenciji NSZ odluka nije u potpunosti sprovedena“ – kaže Petrović.

„Za stručnu praksu je prema donetoj odluci planirana podrška za 28 lica, uglavnom visokoškolaca ali  ova mera nije realizovana u potpunosti pa je dodeljen 21 ugovor. Napominjem da ćemo zbog toga što nismo u potpunosti utrošili sredstva za stručnu praksu imati novi konkurs tokom septembra meseca i adam se da ćemo tada u potpunosti realizovati i ovu meru“ – poručio je Petrović.

U sklopu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grada Pirota za 2023. godinu planirane su 4 mere,  Obuke na radnom mestu kod poslodavaca, javni radovi, stručna praksa i program samozapošljavanja.

Suzana Đorđević, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Pirot, ističe da ove programe finansira Grad Pirot a NSZ pruža tehničku podršku odnosno objavljivanje javnih poziva, prijem zahteva, donošenja odluka i zaključivanje ugovora i dalje praćenje realizacije ugovornih obaveza.  Pored ovih programa koje finansira Grad,  NSZ ima svoje javne pozive za finansiranje programa stručne prakse i javnih radova. „U toku je donošenje odluka i očekujemo da po nšem programu oko 25 lica bude uključeno u program stručne prakse, s obzirom da je obezbeđeno 5,8 miliona dinara za ovu meru. U program javnih radova koji realizuje NSZ očekujemo da bude uključeno oko 40 lica iz kategorije teže zaposlivih i socijalno ugroženih lica i 23 osobe sa invaliditetom.

Đorđevićeva je podsetila da je program stručne prakse namenjen osposobljavanju za samostalan rad u struci u trajanjuod 6 do 12 meseci za to vreme kandidati dobijaju nadoknadu u zavisnosti od visine kvalifikacije. Program javnih radova sprovodi  se sa ciljem da se unapredi  i očuva radna sposobnost lica koja su obuhvaćena  ali i sa ciljem da se ostvari određeni društevni interes.

Tokom 2022.  sve mere aktivne politike zapošljavanja finansijskog karaktera koje se finansiraju iz republičkog budžeta i budžeta grada Pirota i okolnih opština uključeno je ukupno 652 lica.

Dejan Ćirić, starešina Odreda izviđača „Stara planina“ istakao je da da je ovo udruženje  angažovano  za izvođenje javnih radova u MZ Rogor i MZ Prisjansko naselje. „Tokom realizacije programa u planu je košennje dečjih igrališta,  košenje bujičnih kanala a od infrastrukturnih radova  planirano je postavljanje tabli za obaveštenja i signalizacija oko bedema kanala Rogoz kao i farbanje mostova preko kanala Rogoz“ – rekao je Ćirić.

Među onima koji su potpisali ugovore o obavljanju stručne prakse su i bivši Gimnazijalci Milorad Ćirić i Katarina Zlatković koji će u svojoj nekadašnjoj školi steći prvo radno iskustvo. Milorad Ćirić, završio je osnovne i master studije na Filozofskom fakultetu u Nišu, na departmanu za istoriju. „Ova šansa mi mnogo znači i zahvalan sam Gradskoj upravi i gradonačelniku na šansi koju sam dobio“ – kaže Ćirić.

I Katarina Zlatković, diplomirani psiholog kaže da je veoma srećna i zahvalna što je dobila šansu da stručnu praksu obavljam u Gimnaziji, školi koju je završila i što će stečeno znanje na fakultetu moći da primenim u praksi.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker