Lokalna samouprava

Gradonačelnik Vasić na skupu povodom petogodišnjice inicijative za upošljavanje 1000 žena

Na svečanosti u Palati Srbije, povodom petogodišnjice inicijative za upošljavanje 1000 žena, otvorena je stalna postavka kućne radinosti žena iz cele Srbije, među kojima ima i motiva pirotskog ćilima. Skupu je prisustvovao gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić koji je pred diplomatskim korom, predstavnicima važnih poslovnih organizacija i institucija države prezentovao napore Grada Pirota koji se tiču očuvanja i unapređenja pirotskog ćilima. Vasić je izjavio i da će pirotske ćilimarke u narednom periodu raditi ćilimove za najveću srpsku svetinju – Hilandar, koji je poznat po izuzetnoj kolekciji pirotskih ćilimova. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici brojnih ambasada, Radnog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i mnogi drugi značajni gosti. Organizator manifestacije je NALED. 

-Informisao sam ljude o našim inicijativama i promociji pirotskog ćilima zajedno sa Etno mrežom, naledom, brojnim ambasadorima, Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom kulture. Veoma sam zadovoljan što su pirotski proizvodi uvršteni u protokolarne poklone ovih ministarstava. Ne odustajem od namere da svaka ambasada Srbije u svetu ima bar po jedan pirotski ćilim. Dobili smo i geografsku oznaku porekla, ali želimo da ćilim stavimo na listu zaštite UNESCO-a. Mislim da je ovo izuzetna prilika da u jednom reprezentativnom objektu imamo stalnu postavku pirotskog ćilima-kazao je gradonačelnik Vasić.

Ćilimi za Hilandar

Vasić je istakao da će vredne pirotske tkalje ponovo tkati pirotski ćilim za Hilandar.

-Hilandar je imao jednu od najbogatijih kolekcija pirotskih ćilimova, posle nesrećnog požara mi smo vrlo brzo odneli jednu zbirku pirotskih ćilimova, a sada smo pozitivno odgovorili na njihovu molbu da trpezariju Hilandara ukrase stazama pirotskog ćilima i da na taj način predstavimo pirotski ćilim u najvećoj srpskoj svetinji. Iz budžeta smo izdvojili oko 2.5 miliona dinara, 30 metara kvadratanih će se izatkati u narednih osam do deset meseci, a četiri žene koje rade taj posao imaće i ekonomsku satisfakciju za taj posao. Nakon toga, nameravamo da iz budžeta izdvojimo novac za tkanje replika pirotskih ćilimova, ima mnogo retkih ćilimova starih 100, 200 godina i pravo je vreme da se naprave verne replike tih ćilimova kako bi se trajno sačuvali-kazao je Vasić.

Vasić sa ambasadorom Belgije u Srbiji
Direktor Koka Kole prima priznanje

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker