Lokalna samoupravaOstale vesti

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, uručio ugovore o dodeli novčane pomoći deci bez roditeljskog staranja

Uoči najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić uručio je ugovore o  dodeliti jednokratne novčane pomoći deci bez roditeljskog staranja pod starateljstvom. U Pirotu je  bez roditeljskog staranja 24 dece koja su danas dobila po 20.000 dinara pomoći koja se tradicionalno dodeljuje već 15 godina.

I ove godine, pred Vaskrs, deca bez roditeljskog staranja dobiće novčanu pomoć od po  20.000 dinara. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, zahvalio je starateljima što brinu o deci koja odrastaju bez roditelja. “Svi želimo da deca bez roditeljskog staranja kao i sva deca u Pirotu, postanu dobri ljudi. Mi se tradicionalno okuplajmo svake godine pre Vaskrsa ali se nadam da je briga o toj deci kontinuirana tokom cele godine. Ovo su izuzetne prilike kada želimo da istaknemo zančaj onoga što radite i da vam damo dodatna sredstva povodom predstojećih praznika” – rekao je gradonačelnik Vasić.

On je rekao da ovo nije jedina mera podrške koju Grad obezbeđuje za decu pod starteljstvom i decu u hraniteljskim porodicama i podsetio da je od nedavno obezbeđen stan za one koji izlaze iz hraniteljskih porodica kako bi se adaptirali i pripremili za dalje životne izazove.  “Mi kao Grad osećamo odgovornost za ovu decu, da postanu dobri ljudi, da se školuju, da završe srednju školu, fakultet ili da izuče neki zanat a sa donatorima kao što je ASB ili Help pomažemo i radimo na ekonomskom osnaživanju” – rekao je gradonačelnik, Vladan Vasić.  

Sredstva su izdvojena iz budžeta grada a biće isplaćena preko Centra za socijalni rad. Direktorka CZSR, Marija Vasić istakla je da je zbrinjavanje dece bez roditeljskog staranja u nadležnosti ove ustanove. “Ovo je veoma odgovoran posao i za same staratelje i za Centar za socijalni rad jer od dobrog odabira staratelja, a potrebna je kompleksna dokumentacija, zavisi kakva će deca pod starateljskom zaštitom biti u budućnosti. Mislim da smo za sada zajedno dobro obavili ovaj posao ali nas čeka još dosta posla u budućnosti a pre svega da popravimo sve propuste u bavljnju starsteljstvom koje smo zajedno uočili. Da vidimo koju još vrstu pomoći i podrške možemo da obezbedimo  i da uz pomoć donatora i lokalne samouprave poboljšamo starteljsku zaštitu u gradu” – kaže Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker