Lokalna samouprava

Gradonačelnik Pirota uručio ugovore o stipendiranju studentima koji se školuju za deficitarna zanimanja

Gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić, uručio je studentima  ugovore o stipendiranju, po Konkursu Grada Pirota za stipendiranje studenata za školsku 2023/2024. godinu. Stipendije je dobilo 17 pirotskih studenata koji se školuju za deficitarna zanimanja. Grad stipendira ukupno 48 studenata  a još 110 studenata ove godine dobiće jednokratnu novčanu pomoć.

Gradonačelnik Pirota Vladan vasić zahvalio je i sadašnjim i studentima koji su završili fakultete  a koji su dobijali stipendije Grada što na najbolji način predstavljaju Pirot. “Naročito hvala studentima koji su se vratili u naš grad i  ovde zasnovali radni odnos. Naša želja je da povećamo procenat ljudi sa visokim obrazovanjem u Pirotu i zato ne odustajemo od namere da otvorimo fakultet u Pirotu i da postanemo akademski centar. Naravno mnogi od ovih profila za deficitarna zanimanja će se i dalje obrazovati van Pirota. Samo promenom nivoa obrazovanja i strukture obrazovanja možemo da dođemo i do boljih radnih mesta i do više plaćenih radnih mesta i da povećamo našu konkurentnost što se tiče atraktivnih zanimanja” – rekao je gradonačelnik Pirota.

On je istakao da je od  2012. godine kada je Grad Pirot počeo da dodeljuje stipendije studentima do sada dodeljeno 208 studentskih stipendija i još 1.775 studenata je dobilo jednokratnu  novčanu pomoć. Za sve ove vrste pomoći izdvojeno je 60 miliona dinara. “Svesni smo toga da studije koštaju mnogo više ali ova pomoć od 12.000 dinara mesečno značajna kao podrška studiranju” – rekao je gradonačelnik, Vladan Vasić.

Grad Pirot ukupno stipendira 48 studenata, svake godine povećava se i broj stipndista ali i iznosi stipendija, kaže Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota. Ove godine još 17 studenata dobija stipendije Grada koje će mesečno iznositi po 12.000 dinara.  Grad Pitrot dodeljuje i jednokratne novčane pomoći studentima u iznosu od 7.000 do 40.000 dinara.  “Trudimo se da na neki način pomognemo svim studentima sa teritorije Grada Pirota koji studiraju i druge fakultete a ne samo deficitarna zanimanja. Ove godine imamo 110 pozitivnih rešenja za dobijanje jednokratne novčane pomoći” – kaže pomoćnica gradonačenlnika.

Među stipendistima je Branka Marković koja studira informatiku na  Matematičkom fakultetu u Beogradu. “Ova stipendija mnogo znači i studentima i roditeljima. Na drugoj sam godini a stipendiju sam primala i prošle godine, ovo je velika pomoć i drago mi je što Grad Pirot misli na studente I što nas nagrađuju na ovaj način. Velika želja mi je da se vratim u svoj grad ali zbog brojnih firmi i uslova za rad možda ću ostati u Beogradu” – kaže studentkinja, Branka Marković.

Dobitnica stipendije je i Tatjana Panić, studentkinja Građevisnkog fakulteta u Nišu. “Ova stipendija predstavlja vid motivacije nama studentima da bolje i ozbiljnije shvatimo ovaj period studiranja. Što se tiče budućnosti moj plan je da se nnakon završenog fakulteta vratim u Pirot, želim da pomognem da Pirot bude još bolje mesto za život nego što je to sada” – rekla je studentkinja  Tatjana Panić.

Pored 17 studenata koji se školuju za neko od deficitarnih zanimanja, kojima su dodeljene stipendije, gradonačelnik Vladan Vasić istakao je da ima i onih deficitarnih zanimanja za koja se niko nije javio, kao što je profesor matematike i profesor fizike. On je istakao da  su  deficitarna zanimanja postala i ona  sa kojima se nekada čekalo godinama na birou za zpošljavanje. Tako je sada deficitarno zanimanje doktor medicine a pre desetak godina je na evidenciji u Pirotu posao čekalo 30 lekara.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker