Lokalna samouprava

Gradonačelnik Pirota, uručio je ugovore korisnicima kojima su dodeljni grantovi za nabavku opreme za započinjanje ili unapređenje biznisa

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić uručio je ugovore korisnicima kojima su dodeljni grantovi u okviru projekta “Inkluzija i ekonomsko osnaživanje na Zapadnom Balkanu” koji Grad Pirot realizuje sa Help-om.   Podržano je 25 ideja a sredstva  su namenjena za nabavku opreme za započinjanje ili proširivanje mikro i malih biznisa, uslužnih i zanatskih delatnosti.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, istakao je da različitim merama, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje ili partnerima poput Helpa, Grad pokušava da pomogne ljudima da dođu do posla jer je i u Pirotu kao i u ostatku Srbije, nezaposlenost jedan od najvećih problema.

On je podsetio da Grad Pirot  finansira program stručne prakse, gde je prvi konkurs već završen a drugi će biti raspisan u septembru, zatim, program obuke na random mestu, javne radove koji  su uveliko u toku i  subvencije za samozapošljavanje.  “Uskoro ćemo deliti i te ugovore, ovaj program realizujemo u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, dodeljujemo grantove za početnike i za postojeće preduzetnike sa helpom ali radimo I sa UNOPS-om preko programa reintegracije. Imamo prvi put konkurs za žensko preduzetništvo, dajemo subvencije za preduzetnice i taj konkurs je u toku” – kaže gradonačelnik.  On je podsetio i na subvencije za kredite za privredu,  gde je interesovanje zaista veliko, pogotovo ove godine i subvencije za stare zanate za koje će konkurs biti raspisan u septembru.

Sardnja sa Helpom traje od 2005. godine i do sada je realizovano  16 projekata ekonomskog osnaživanja. Podržana su  522 mala biznisa i tri kooperative a u periodu od 2014. do 2019. je 300 lica pohađalo stručne obuke prekvalifikacije.

Ove godine  grantove dobija 25 korisnika u vrednosti do 3.000 evra. Ukupan budžet Helpa i grada Pirota je 75.000 evra od čega Help daje 45.000 a grad Pirot 30.000 evra. U toku je program reintergracije  gde će najmanje 30 lica iz kategorije teže zaposlivoh dobiti grantove za samozapošljavanje od toga najmanje 28 lica će se zaposliti kod poznatog poslodavca uz subveciju koju dobijaju poslodavci, najmanje 30 lica će dobiti prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju. Otvoren je dobrosusedski klub od koga će najmanje 600 dece i mladih učestvovati  preko  inkluzivnih radionica, rekao je gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

“Svi oni  koji imaju hrabrosti i znanja da sudbinu uzmu u svoje ruke i da pokušaju da preko ovih programa dođu do svog prihoda, imaju šansu preko grada PIrota i preko naših partnera. Nadam se da će vaši poslovi biti produktivni, uspešni i da ćete ostvarivati prihode za vas i vašu porodicu” – poručio je gradonačelnik korisnicima donacija.

Sanja Mitić iz Helpa podsetila je da će budući preduzetnici opremom koja bude nabavljena za njih dati i doprinos zaštiti životne sredine. U ovom projektu je podržano 12 žena i 13 muškaraca, koji su konkurisali za unapređenje ili pokretanje sopstevnog biznisa.

Miljana Sarvanović je prošle godine otvorila kozmetički salon sredstvima za samozapošljavanje koja je dobila od Nacionalne službe za zapošljavanje. Ovoga puta dobila je stredtva za unapređenje biznisa. “Aplicirala sam kod Helpa da bi usavršila posao I da bi usluge bile bolje. Piroćanke vole da se ulepšavaju i ja želim da moj salon bude još bolji I još prijatniji za svakoga ko dođe.” – kaže preduzetnica Miljana Sarvanović.

Saša Aleksov se izradom nameštaja bavi već nekoliko godina, Sredstva je već dobio od NSZ ali mu  je podrška Helpa jako značajna zbog nabavke  novih  mašina koje, kako kaže, nisu jeftine a neophodene su mu kako bi proširio posao.

I za Mariju Kostić  će ova sredstva biti značajna da unapredi i proširi posao u svom frizerskom salonu. Ona ističe da je potrebno  mnogo truda, rada i odricanja  da bi se biznis razvijao.  Ona  planira da uposli još jednog radnika kako bi sebi olakšala posao.

Foto: Ilija LIka Pejčić

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker