Dimitrovgrad

GRADINA: Sprečen pokušaj krijumčarenja svetih jevrejskih spisa optočenim dragim kamenjem

Carina i policija na Gradini sprečili su pokušaj krijumčarenja svetih jevrejskih spisa, pisanih na pergamentu. Reč je o svicima iz jevrejske svete knjige Tore, sa kutijom na kojoj je utisnuto poludrago kamenje. Reč je o predmetima neprocenjive vrednosti a koji su pronađeni u automobilu folksvagen turan nemačkih tablica. Kao vlasnik ovih predmeta prijavio se suvozač – Libanac(57) koji živi i radi u Belinu, saopštila je Uprava carina.

Oba putnika su najpre izjavila da nemaju šta da prijave ali su carinici ipak odlučili da izvrše detaljni pregled automobila. Kako se navodi u saopštenju, na ovaj način deo svetske kulturne baštine je spasen i sačuvan od dalje preprodaje na crnom tržištu antikviteta.

Sveti spisi su pronađeni u kaseti ispod sedišta, u kesi iza servisne knjižice, u kesi je bila umotana bakarna futrola. Daljom pretragom vozila pronađena je i kutija od impregnirane goveđe kože ukrašena poludragim kamenjem, i to u prtljagu u kesi punoj stare garderobe.

 

-Bogato ukrašena kutija sama po sebi predstavlja dragocenost koja se u praksi retko sreće, a kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji takođe postoji osnovana sumnja da je deo jevrejskog svetog spisa Tore-navodi se u saopštenju.

O pronađenim predmetima obaveštena je Jevrejska zajednica u Srbiji a sve sa ciljem da se utvrde sve pojedinosti o ovoj jedinstvenoj zapleni.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker