Lokalna samouprava

Gradiće se drugo telo Regionalne deponije Pirot – investicija od 2.3 miliona evra

S obzirom da sadašnja “ćelija” odnosno telo Regionalne deponije Pirot može da se koristi za prikupljanje smeća do 2022. godine, rukovodstvo Regionalne deponije Pirot zajedno sa Gradom Pirotom uveliko planira veliku investiciju od 2.3 miliona evra. Reč je o investiciji u izgradnji drugog tela deponije u nastavku postojeće, kazao je direktor Regionalne deponije Nebojša Ivanov. 

-Ove godine ugrađujemo armirano-betonski kolektor. Ta investicija je oko 20 miliona dinara projektantske vrednosti. Do kraja godine treba da bude realizovano a plan je od naredne godine do 2022. uradimo drugu ćeliju deponije. To su značajna sredstva. Otprilike ambicija je da značajan deo uradimo iz naših izvora, jedan deo da bude finanasiran od strane EU i naših ministarstava u vidu kreditnih sredstava kako ta izgradnja i ta velika investicija ne opterećuje budžet Grada Pirota i budžete ostalih lokalnih samouprava-kazao je direktor Ivanov i dodao da predstoji realizacija veoma važnog projekta finansiranog od strane EU a koji se tiče primarne selekcije otpada. Značajnu ulogu će u tom projektu imati i JP Komunalac iz Pirota.

Za primarnu selekciju otpada u Srbiji od EU 6.4 miliona evra

EU je Srbiji odobrila realizaciju velikog projekta primarne selekcije otpada u vrednosti od 6.4 miliona evra. Deo tog projekta je i Regionalna deponija Pirot, Grad Pirot, i JP Komunalac u Pirotu, s obzirom da pomenuti entiteti sačinjavaju i kreirali su  jedan od najboljih sistema za prikupljanje otpada oličenih u Regionalnoj deponiji Pirot, jednoj od najsavremenijih regionalnih deponija u Srbiji.

-Osnovna zamisao je da se odvoji prikupljanje suvog i mokrog otpada, sa kantama za suvi i mokri otpad i posebnim linijama za transport pomentih vrsta otpada do Regionalne deponije. Značajna sredstva treba da dobije JP “Komunalac”. To je značajan projekat koji će unaprediti sakupljanje komunalnog otpada na teritoriji Grada Pirota. Tako ćemo omogućiti građanima da u startu vrše separaciju otpada, a ceo taj sistem će biti povezan sa linijom za sekundarnu separaciju otpada-kazao je direktor Ivanov.

Naredne godine gradi se linija za sekundarnu separaciju otpada

Lokalna samouprava u saradnji sa Ministarstvo za zaštitu životne sredine sa preko 400.000 evra finansiraće izgradnju savremene linije za sekundarnu separaciju otpada. Ovaj posao trebao bi da se realizuje već naredne godine, a do kraja ove godine treba da bude završen administrativni deo posla.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker