Lokalna samouprava

Gradi se postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kod Izvora, iduće godine selo dobija kanalizaciju

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić danas je obišao radove na izgradnji modernog prečišćavača otpadnih voda kod sela Izvor, što je zapravo prva faza izgradnje kanalizacione mreže za sela Izvor i Berilovac. Vrednost ovog postrojenja je oko 14 miliona dinara, a polovinom sledeće godine ova investicije će omogućiti i priključenje prvih kuća u selu Izvor na kanalizacionu mrežu što će, po rečima predsednika MZ Izvor Ljubiše Ćirića, značajno uticati na kvalitet života u selu a posebno na ekološku sliku jer neće više biti septičkih jama niti problema ekološke prirode koje one sa sobom nose.

Po rečima gradonačelnika Vasića, Pirot ima jedan od najboljih sistema za vodosnabdevanje u Srbiji, a poređenja radi, dobar deo gradskog jezgra prestonice Beograda još uvek nije pokriven kanalizacionom mrežom, dok se u Pirotu kanalizaciona mreža uveliko poslednjih godina širi ka selima.

-Kada pogledate način funkcionisanja vodosnabdevanja u Pirotu, mislim da Pirot ima jedan od najboljih sistema za vodosnabdevanje u Srbiji, i prilikom ekstremnih vrućina i dugotrajne suše, grad nema problema sa vodosnabdevanje. Ono što je kvalitativno poboljšalo život u selu jesu naši napori da što veći broj sela dobije kanalizaciju. Kanalizacija je urađena na Kružnom putu, u selima Poljska Ržana i Krupac, u Krupcu je izgrađeno i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, mada je ovo u Izvoru modernije. To je dalo odlične rezultate jer je voda na izlazu iz tog postrojenja bolja nego ona u Nišavi. Sada smo počeli jedan veliki poduhvat, a to je priključenje kanalizacione mreže za selo Izvor, a u drugoj fazi i za Berilovac. Iz gradskog budžeta smo izdvojili desetak miliona dinara za ovo postrojenje, ostatak od oko četiri miliona će izdvojiti JP Vodovod i kanalizacija iz svog budžeta. Takođe, od ovog postrojenja uradiće se i 400 metara mreže ka Nišavi, gde će biti ispust, a sredinom naredne godine očekujemo i priključak prvih kuća u selu, gradiće se mreža ka selu i u selu do svake kuće. To je veliki poduhvat, ima tristotinak kuća, sa Mesnom zajednicom Izvor imamo uvek dobru saradnju i to je dokaz da inicijativa meštana sa efikasnim javnim preduzećem i efikasnim budžetom daje rezultate.

 

Direktor JP Vodovod i kanalizacija Zoran Nikolić podvukao je da će u izgradnju kompletne kanalizacione mreže ka Izvoru, koštati ukupno preko 65 miliona dinara. 

-Pre nekoliko godina smo uradili vodovodnu mrežu u Izvoru i doveli vodu, jer je selo imalo problema sa vodosnabdevanjem, ali je taj problem rešen. Sada je na redu rešavanje problema otpadnih voda, odnosno kanalizacija. Ovo je prva faza – izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a čitav projekat izgradnje kanalizacije bi trebalo da košta još 65 miliona. Pritom, reč je o projektantskim cenama. Ove godine planiramo da potpuno završimo ovo postrojenje, da izgradimo oko 1000 metara kanalizacione mreže prema Nišavi i prema selu, a sledeće godine oko pet kilometra mreže kroz selo-kazao je direktor Nikolić.

Predsednik MZ Izvor Ljubiša Ćirić kazao je da je u prošlom periodu selo imalo veliki problem sa vodosnabdevanjem.

-Taj problem je uspešno rešen, a aktuelni problem su otpadne vode koje se slivaju. To će biti spas za sve meštane sela. Septičke jame su veliki problem, odliv vode ide na sve strane, neki se snalaze preko odlivanja na nezakonit način, ali će svemu tome doći kraj naredne godine jer će biti rešen veliki problem koji će poboljšati kvalitet života u selu-kazao je Ćirić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker