Gradska hronika

Građani i OCD u službi razvoja privrede

“Privredne lepote grada Pirota: kako iskoristiti potencijal grada”, bila je tema konferencije koja je u organizaciji Beogradske otvorene škole i USAID-a održana danas u Pirotu. Predstavljeni su rezultati i postignuća organizacija civilnog društva koje su podržane u okviru projekta “Aktivni građani – bolje društvo”. Marija Đošić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj predstavila je aktuelne programe podrške koji doprinose ekonomskom razvoju grada, prilivu investicija, razvoju privrede i porastu životnog standarda.

Na koji način organizacije civilnog društva doprinose lokalnom ekonomskom razvoju bila je tema današnjeg okupljanja gde su  predstavljeni primeri dobre prakse  iz Pirota, Futoga i Jagodine. “Pokretači promena” u svojim lokalnim zajednicama govorili su o svojim iskustvima na unapređenju lokalnih javnih politika kroz proces janog zagovaranja i ostvarenim rezultatima.

Marija Đošić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj predstavila je aktuelne programe podrške koji doprinose ekonomskom razvoju. Prema njenim rečima veoma je važna  multisektorska saradnja za razvoj privrede  i  istakla da je upravo Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj nastala sa idejom da bude spona između lokalne samouprave i običnih građana, privrednika, civilnog sektora i ostalih interesnih grupa koje doprinose razvoju lokalne zajednice. “Saradnja sa građanima, dobra komunikacija  i povratne informacije su značajne za kreranje dobrih dokumenata javnih politika koji su polazna osnova za rešavanje  problema građana ali i za ekonomski razvoj”, rekla je Đošićeva.
Organizatori javne diskusije Beogradska otvorena škola i USAID pohvalili su Pirot kao grad koji po mnogo čemu prednjači i kada je lokalni ekonomski razvoj u pitanju, kreiranje javnih politika i donošenje strateških dokumenata.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker