Lokalna samouprava

Grad spreman da pomogne u skladu sa mogućnostima

Počeće dezinfekcija ulica i podruma, radi se na nabavci isušivača za zidove

Nevreme, odnosno, obilne kiše koje su uzrokovale poplavu, ne samo u Pirotu, nemoguće je predvideti niti sprečiti. Prema nekim podacima u jedinici vremena bilo je više padavina nego 1988. godine kada je znatan deo grada bio pod vodom. Prema rečima zamenika gradonačelnika Pirota, Miloša Colića, učinjeni su maksimalni napori da se spreče poplave širih razmera blagovremenom intervencijom mnogobrojne mehanizacije javnih preduzeća i privatnih preduzetnika. Učinjen je maksimum napora da se u najkritičnijim trenucima spreči prodiranje vode u domaćinstva, gde je bilo moguće, angažovano je i nekoliko ekipa “Vodovoda” na ispumpavanju vode iz podruma i dvorišta. Nažalost, mnoga domaćinstva pretrpela su znatnu materijalnu štetu kaže, Colić.

“Veoma je važno napraviti razliku između nadoknade štete i pomoći. Nadoknada i procena štete nije u našoj nadležnosti. Budžet grada ne može da obešteti, niti zakonski niti materijalno, 500 poplavljenih podruma i dvorišta. Jednostavno Budžet to ne može da podnese. Sa druge strane, pomoć je nešto drugo. Otvorili smo namenske račune, i devizne i dinarske. Odvojićemo nešto novca za pomoć, ali prioriteti  su socijalno ugrožene kategorije kojima je voda prodrla u prostor za stanovanje, odnosno sobe. Pokušaćemo preko Centra za socijalni rad, ne mogu da obećam ni kada ni koliko. Moramo da vidimo kakav je odziv građana, možda država pomogne, zaista, u ovom trenutku ne mogu da kažem ništa preciznije. Ali, pomoć svakako da, nadoknada štete ne, jer, ne samo što po zakonu nismo obavezni, nemoguće je isplanirati Budžet na takav način”.

 

Colić kaže da je nedavna elementarna nepogoda šteta za ceo grad, ne samo za pojedince. Lokalna samouprava ima maksimalno razumevanje i pomaže koliko može.

“Ja razumem ljude i naglašavam da smo puni razumevanja i empatije, imamo preko 500 poplavljenih podruma. Ovo je ogromna šteta za sve nas i mi smo toga svesni, ali reč je o privatnoj svojini koja nije osigurana. To je istina i ako je kažemo na takav način nemamo se čega stideti. Svi smo bili na nogama i blagovremeno smo reagovali. Ako neko misli da je grad Pirot kriv za poplavu, onda je kriv i Niš, Dimitrovgrad, Leskovac, Kosovo i cela Srbija. Da nismo blagovreno očistili kanal kod Auto moto saveza imali bismo posledice mnogo većih razmera. Plavni talas u Pirotu je prošao za sedam do osam sati, a mi smo sve vreme radili na odvodnjavanju vode iz stambenih naselja, to je bio naš zadatak. Svako mora da da maksimum da svoju imovinu vrati u pređašnje stanje, a ako bude neke pomoći lokalna samouprava će biti prva koja će u tome učestvovati”- izjavio je Miloš Colić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker