Lokalna samouprava

Grad Pirot zainteresovan za kupovinu umetničkih dela “Prvog maja” i Hotela “Stadion”

Lokalna samouprava grada Pirota je od samog početka pripreme Industrije odeće “Prvi maj” Pirot za restrukturiranje i privatizaciju bila zainteresovana za umetnine ovog Preduzeća kaže, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. U Pvom maju ima mnogo skulptura, umetničkih slika, izuzetnih mozaika. Tada nije bilo razumevanja od strane ljudi koji su vodili privatizaciju, rukovodstva niti sindikata. Umetnička dela su pripala delu Prvog maja koji nije privatizovan.Grad je postao vlasnik kompleksa “Stadion”, ali bez Hotela i prilaza, odnosno parkinga, kaže, pored ostalog, Vasić.

“Zahvaljujući Agenciji za privatizaciju mi smo tri značajne skulpture prikazali gradu i turistima renovirajući Beli trg i mogu samo da zamislim šta bi bilo da smo Trg uređivali novim skulpturama. Koliko bi to izazvalo polemike, koliko košta, ko će da ih radi, da li je potrebno angažovati domaće ili strane umetnike. Sve te probleme smo prevazišli time što smo tri odlično odabrane skulpture postavili, a komisija umetnika iz Galerije ih je odabrala . Jedna je japanska skulptura – “Suza”, druga je jednog francuskog skulptora – “Žena i muzika” i treća je “Zec”, našeg skulptora. One nisu naše vlasništvo. Sada hoćemo da celokupnu umetničku zbirku, sve koje su popisane i procenjene, otkupimo kao grad”- kaže Vasić.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić

Govoreći o kupovini umetnina Prvog maja i Hotela “Stadion” Vasić je, pored ostalog, rekao da je naišao na veliko razumevanje sadašnje stečajne upravnice koja je stavila u jedan paket oba predmeta privatizacije, i Hotel i umetnička dela.

“Stavljajući to u jedan paket  ona je ispoštovala zainteresovanost lokalne samouprave za oba predmeta privatizacije. Moraćemo da izdojimo oko dvesta, dvesta pedeset hiljada evra u dinarskoj protivrednosti na sledećoj sednici Skupštine, prilikom rebalansa, jer sam obavešten da je vrednost oba predmeta privatizacije oko petsto hiljada evra, a da će početna cena biti 250 hiljada evra. Nadam se da ćemo kao lokalna samouprava, zarad budućih generacija u Pirotu, postati vlasnik i umetničkih dela i Hotela “Stadion”. Uvek postoji mogućnost da nas neko nadlicitira, ali se nadam da neće”.

umetnine prvog maja

Gradonačelnik Vasić, trenutno, nije mogao da kaže kakvi su planovi sa Hotelom “Stadion” jer je u dosta lošem stanju. Kaže da se ne može rekonstruisati ni Gradski stadion bez vlasništva nad Hotelom jer se Hotel nalazi ispod zapadnih tribina, a i one treba da se rekonstruišu što je u planu kapitalnih investicija grada Pirota.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker