Lokalna samouprava

Grad Pirot se priključio Pokretu “Tri plus”

Svečanim potpisivanjem ugovora o pristupanju Pokretu „Tri plus“ između gradonačelnika Pirota, Vladana Vasića i predsednika Pokreta, Vladice Gavrilovića, oko 500 pirotskih porodica  sa troje i više dece u narednom periodu dobiće brojne privilegije i popuste.  Ovo je još jedna populaciona mera koju grad Pirot donosi u cilju poboljšanja položaja porodica sa više dece, jer će omogućiti kupovinu po nižim cenama i plaćanje brojnih usluga sa popustom. Personalizovane kartice,  koje će glasiti na ime majke,  važiće   za celu porodicu na teritoriji cele Srbije.

Grad Pirot je 27. lokalna samouprava koja se priključila Pokretu za decu „ Tri plus“ koji omogućava da po privilegovanim cenama porodice sa troje i više dece kupuju robu i plaćaju određene usluge. Ugovori već postoje sa preko dve i po hiljade privrednih subjekata na teritoriji cele Srbije koji su podržali ovaj projekat.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, izrazio je zadovoljstvo što se Pirot pridružio Pokretu koji će mnogim porodicama u gradu doneti  brojne popuste i benefite.  „Ideja je da sprovedemo  info  kampanju  da pozovemo majke sa troje i više dece da se prijave i da  podelimo majkama kartice koje će im omogućiti popuste prilikom plaćanja. Radujem se što će se Pirot priključiti Pokretu  i pozvam i druge gradove da učinimo što je moguće više da porodice i roditelji koji imaju troje i više dece dobiju olakšice a sa druge strane to je i podsticaj porodicama koje razmišljaju o trećem detetu jer je natalitet u celoj Srbij u padu“   – rekao je gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.  On je najavio i analizu rezultata popisa, koji prema njegovim rečima  nisu dobri,  i najavio  razmatranje i  uvođenje  novih mera. Gradonačelnik je podsetio da je usvojeno Rešenje o osnivanju Saveta za populacionu politiku koji bi trebalo da predlaže i kreira nove mere i ideje za unapređenje populacione politike u gradu.

Predsednik Pokreta „ Tri plus“ kaže da je ovaj projekat  apel celoj Srbij  jer je samo prošle godine bilo 72.000  više umrlih  nego što je rođeno beba.  Prema njegovim rečima svega 7,8% porodica u Srbiji ima  troje i više dece a da bi se broj stanovnika u našoj zemlji zadržao na istom novou potrebno je da 45% porodica bude sa troje i više dece, 44% sa dvoje i 11 % sa jednim detetom.  „ Bela kuga je neprijatelj srpskog naroda, nevidljivi protivnik koji se može pobediti samo rađanjem.  Broj porodica sa troje i više dece bi trebalo da bude šest puta veći od trenutnog broja“ – poručio je predsednik Pokreta.  On je pozvao privredne subjekte i institucije u Pirotu da se priključe i obezbede benefite višečlanim porodicama i na taj način daju podsticaj rađanju.  „ Upravo to  je ideja našeg projekta „Cena mius, tri plus“ , svi oni koji se prdruže akciji i odobre popust za porodice sa troje i više dece dobiće nalepnicu na kojoj piše „Vi ste naši heroji“.

„Ponosnu karticu“ će u Pirotu moći da dobije oko 500 porodica.“ Ovo je još jedna  mera koju grad donosi u cilju poboljšanja položaja višečlanih porodica i nadamo  se da će biti od korisi građanima, kaže Nadica Adamović, šef službe Dečje zaštite. Ona je najavila da će sredinom decembra biti raspisan javni poziv za dodelu kartica i podsetila da  u Pirotu postoje brojne  mere podrške  višečlanim porodicama. „Imamo brojne socijalne i populacione mere kao što je novčana pomoć za novorođeno dete čiji roditelj žive na selu, stipendije, novčana pomoć za polazak u prvi razred korsnicima dečjeg dodatka i brojne druge mere. Porodice sa troje i više dece dobijaju novčanu pomoć za treće dete, treće dete ima pravo na besplatan boravak u vrtiću, besplatnu užinu i udžbenike“ – rekla je, Nadica Adamović, šef službe Dečje zaštite.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker