Lokalna samouprava

Grad Pirot potpisao sporazum o saradnji u okviru programa EU ECHANGE 6

Svečana ceremonija povodom dodele paketa stručne podrške za 30 lokalnih samouprava u okviru Programa EU Exchange 6, održana je u Beogradu 24. juna 2022. godine. Program EU Exchange 6 – Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji, finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019, a realizuje se u periodu od septembra 2021. do septembra 2024. godine, dok je vrednost donacije EU 2 miliona evra.

Ključne resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou uključene u realizaciju Programa su Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) implementacioni partner.

Nakon raspisaivanja Javnog poziva u februaru mesecu, i nakon sprovedene selekcije pristiglih prijava, izabrano je 30 lokalnih samouprava za 3 paketa podrške. Za Paket podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata, Grad Pirot je rangiran na prvom mestu sa najvećim brojem bodova, a pored Pirota izabrani su i: Vranje, Požarevac, Kragujevac, Petrovac na Mlavi, Sremska Mitrovica, Prijepolje, Leskovac i Aranđelovac. Podrška se sastoji u pružanju tehničke i stručne podrške izabranim lokalnim samoupravama.

Poptpisivanju sporazuma prisustvovala je i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja se prisutnima obratila i istakla da je najvažnije da bude spremna lokalna samouprava, imajući u vidu da će iz IPA 3 pretpristupnih fondova za period od 2021. do 2027. godine mnogo sredstava ići u kapitalne infrastrukturne projekte.

-Grad Pirot će kroz ovaj projekat raditi na razradi postupaka za internu koordinaciju, kandidovanje ideja kapitalnih projekata, njihovu prioritizaciju i ocenjivanje, te uključivanje u budžet. Cilj nam je da izgradimo takav kapacitet grada Pirota koji bi mogao da vrši kvalitetan odabir i da uključuje projekte u budžet grada, da ima podršku za sprovođenje javne rasprave i da izveštava o sprovedenim kapitalnim projektima, kako bi se na isti način svake godine upravljalo kapitalnim projetkima-kaže Ivana Malinović, načelnik Odeljenja za privredu i finansije Gradske uprave Pirot.

fotografije – saopštenje Gradske uprave Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker