Gradska hronika

Grad Pirot obezbedio tri puta više sredstava u odnosu na prošlu godinu za energetsku efikasnost

Krajem prošle nedelje objavljena je odluka Ministarstva energetike i rudarstva Vlade Srbije za prijavu lokalnih samouprava za dodelu sredstava u cilju podizanja nivoa energetske efikasnosti u objektima u vlasništvu građana. S obzirom da je grad Pirot ove godine izdvojio tri puta više sredstava u odnosu na prošlu godinu, to jest 15 miliona dinara, isto toliko odobrilo je resorno ministarstvo. Celokupna sredstva biće usmerena za sufinansiranje mera energetske efikasnosti kaže, menadžer grada Pirota za energetiku, Bojan Ivković.

Prema rečima Ivkovića sledeći korak ka realizaciji usvojenih mera za podizanje nivoa energetske efikasnosti u domaćinstvima građana jeste potpisivanje ugovora sa resornim ministarstvom oko pojedinih detalja i prenosa novčanih sredstava.

“Nakon toga sledi raspisivanje javnog konkursa za odabir privrednih subjekata koji ispunjavaju uslove za realizaciju poslova, i na kraju javni konkurs za naše sugrađane koji žele da izvedu radove na svojim objektima koje bismo mi sufinansirali. Ono što je prošle godine bilo primenjivano primenjivaće se i sada. Važno je da je reč o legalnim objektima, da vlasnici žive u objektima i da su po osnovu prihoda sve obaveze izmirene. Novina, u odnosu na prošlu godinu, jeste mogućnost sufinansiranja mera i u stambenim zgradama, u pojedinačnim stambenim jedinicama. Odnosno, mogu da konkurišu vlasnici stanova pojedinačno. To su podaci kojima mi raspolažemo, a nakon razgovora sa predstavnicima ministarstva imaćemo još preciznije detalje” – izjavio je Ivković.

Prema planiranoj dinamici do kraja marta trebalo bi da se završi konkurs za privredne subjekte, početkom aprila pripremio bi se konkurs za građane, kako bi se u drugoj polovini aprila objavio, da bi do početka juna sve bilo završeno i moglo bi se početi sa konkretnim radovima, rekao je Ivković.

Prva grupa mera koje će se sufinansirati podrazumeva termoizolaciju zidova, tavanica i zamenu stolarije, u drugoj grupi su uređaji za grejanje, u tećoj solarni kolektori za sanitarnu toplu vodu i u četvrtoj solarni kolektori za proizvodnju električne energije u statusu kupac – prodavac.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker