Lokalna samouprava

Grad Pirot na Porodičnom danu bezbednosti kompanije Tigar Tyres

Na manifestaciji „Porodični dan bezbednosti“ kompanije „Tigar tyres“, Grad Pirot predstavio se na dva štanda. Na jednom štandu, na otvorenom prostoru, organizovana je edukativna radionica za decu i roditelje. Radionicu su vodili Nenad Milošević i glumica pirotskog Narodnog pozorišta Danica Stanković, široj javnosti poznati kao Slavko i Slavica, a štandu se pridružila i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Naime, Grad Pirot, pored zakonske obaveze obavljanja poslova tehničkog regulisanja saobraćaja na mreži opštinskih puteva i ulica, snažno podržava mere i aktivnosti saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja na nivou lokalne zajednice. Upravo ovaj projekat namenjen je najmlađim učesnicima u saobraćaju, sa ciljem da kroz zabavu, igru, kvizove i bojanke steknu najosnovnija znanja o saobraćaju, kako bi sutra mogli samostalno i bezbedno da se kreću do škole, igrališta, drugara. Takođe, želja nam je da se da se deca od malih nogu usmeravaju ka zdravim načinima kretanja, odnosno ka pešačenju i biciklizmu, kao bi stekli zdrave navike i kada odrastu što manje koriste putničke automobile kao prevozno sredstvo-kaže Slobodan Rančić iz Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Pirota.

Gradonačelnik mr Vladan Vasić obišao štand Grada Pirota

Unutar hale, predstavljene su dve aktivnosti: Evropska nedelja mobilnosti i izrada Plana održive urbane mobilnosti grada Pirota.
Na inicijativu Evropske komisije, Evropska nedelja mobilnosti obeležava se svake godine od 16. do 22. septembra, počev od 2002.godine u celom svetu. Ova evropska inicijativa ima za cilj da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere učini pokušaj da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka. Ove godine poseban naglasak stavljen je na pešačenje te je i zvanični slogan kampanje „PEŠAČITE SA NAMA”.


-Pored najave Evropske nedelje mobilnosti, ovaj skup iskoristili smo kako bi započeli izradu Plana održive urbane mobilnosti grada Pirota. Naime, Stalna konferencija gradova i opština je prepoznala potencijal Pirota, kao jednog od gradova u Srbiji, koji može sa uspehom da primeni koncept urbane mobilnosti na svojoj teritoriji. Plan održive urbane mobilnosti je sveobuhvatni plan razvoja saobraćajnog sistema čiji je cilj unapređenje uslova za kretanje-navodi Rančić i dodaje:

-Plan se ne odnosi samo na saobraćaj, odnosno mobilnost, već i na sve aspekte koje saobraćaj povezuje ili na koje ima uticaj: kvalitet života, društvene posledice, uticaj na životnu sredinu, pristupačnost aktivnostima, troškove i dr. Za izradu jednog ovakvog strategijskog dokumenta od izuzetne važnosti je učešće javnosti. Stoga je na štandu, uz veliku pomoć učenika i profesora Tehničke škole, urađena anketa o stavovima građana, a ujedno su građani glasali za viziju razvoja grada Pirota i radili javnu „grid“ analizu.

S tim u vezi, u narednom periodu nastaviće se sa anketiranjem građana i obavljanjem neophodnih istraživanja, kako bi na kraju konačno formirali viziju u kakvom okruženju u budućnosti želimo da živimo i na koji način da to postignemo-zaključuje Rančić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker