Kultura

Grad Pirot lider u očuvanju tradicije u Srbiji – veliko priznanje dodeljeno u Somboru

Stapar kod Sombora bio je domaćin treće po redu „ Tkačke kolonije“. Manifestacija je bila više nego uspešna, ispunila je svoj cilj, a to je očuvanje i promocija nematerijalnog kulturnog blaga koje imaju grad Pirot i grad Sombor, pirotskog i staparskog ćilima.

Na svečanom delu „3. Tkačke kolonije“ Grad Pirot i Zanatska zadruga za izradu ćilima   „ Damsko srce“ iz Pirota dobili su značajna priznanja. Grad Pirot je proglašen za najbolji grad u očuvanju narodne tradicije Srbije, Slavica Ćirić predsednica „ Damskog srca“  dobila je priznanje za najbolju mentorku i edukatorku u očuvanju i prenosu tradicionalnih znanja Srbije, a Marija Jovanović takođe iz „ Damskog srca“ proglašena je za najbržu tkalju Srbije.

 

I ova „ 3. Tkačka kolonija“ se održala uz podršku grada Pirota i grada Sombora, kao i uz podršku pokrovitelja manifestacije Ambasade Australije, Ambasade SAD-a, NALED-a i Etno mreže.

Pirotski i Staparski ćilim su označeni na nacionalnoj listi elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa i koriste se kao protokolarni pokloni Republičke Vlade.

Gosti „ 3. Tkačke kolonije“ osim predstavnika grada Pirota i grada Sombora kao domaćina, bili su Nj.E. Ambasadorka Australije Džulija Fini, Nj.E. Ambasador Kraljevine Norveške Arne Bjornstad, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, predstavnici Ambasade SAD-a, predstavnici Ambasade Izraela, predstavnici UNDP-a, i Etno mreže.

 

fotografije NALED

 

NALED: Smotra staparskih ćilima za diplomatski kor

Beograd, Sombor – Reprezentativna smotra najlepših staparskih ćilima dočekala je ambasadore Australije i Norveške, diplomate iz ambasada SAD, Izraela, Velike Britanije i Programa Ujedinjenih nacija, koji su u prisustvu brojnih domaćih zvaničnika iz pokrajinskih i republičkih institucija, posetili treću tkačku koloniju koja je održana od 14. do 17. septembra u Staparu kod Sombora.

Praksu organizovanja tkačkih kolonija uspostavili su gradovi Pirot i Sombor u okviru Sporazuma o saradnji na očuvanju tradicionalnog ćilimarstva koje neguju zajedno sa Etno mrežom i lokalnim udruženjima, uz podršku NALED-a i ambasada Australije i Sjedinjenih Američkih Država.

U ovogodišnjoj koloniji, osim Staparki, Somborki i Odžačanki, učestvuje i dvadesetak vrsnih tkalja koje su došle čak iz Leskovca, Kladova, Kruševca, Novog Pazara, Šapca, Pančeva, Sremskih Karlovaca i Pirota da usavrše svoje veštine i tehnike u tkanju ćilima. Koloniju su ove godine posetile i predstavnice muzeja čipke iz grada Kiškunhalaš u susednoj Mađarskoj u cilju građenja saradnje na prekograničnim programima očuvanja kulturnog nasleđa.

U okviru programa kolonije, organizuju se radionice i aktivnosti za decu koja na ovaj način upoznaju tradiciju i kulturu svoje zemlje. Tokom posete diplomate su uručile priznanja učenicima osnovne škole u Staparu koji su učestvovali u likovnom konkursu na temu ćilima.

Nakon posete koloniji, diplomate su obišle znamenitosti Sombora i upoznale deo kulturno-istorijske ponude našeg najzelenijeg grada. U Županiji su čuli priču o čuvenoj slici Senćanske bitke, posetili galeriju Milana Konjovića i Grašalkovićevu palatu. Vozeći se tzv. Evropskim amazonom kroz zaštićen rezervat biosfere Bačko Podunavlje, razgovarali su o promociji lokalnih brendova poput bezdanskog damasta, somborskog sira i lemeškog kulena koje žele da učine dostupnim kupcima u Beogradu.

– Saradnjom sa Etno mrežom i NALED-om dajemo podršku očuvanju kulturnog nasleđa i doprinosimo ekonomskoj i društvenoj afirmaciji žena i mladih na selu – izjavila je ambasadorka Australije Džulija Fini.

Staparski ćilim je upisan na nacionalnu listu elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa i zajedno sa pirotskim ćilimom koristi se kao protokolarni poklon republičke i pokrajinske Vlade.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker