Lokalna samouprava

Grad Pirot kupio hotel Stadion i umetnička dela neprocenjive vrednosti nekadašnjeg Prvog maja. Jedinstvena zbirka umetnina sačuvana je tako za buduća pokolenja Piroćanaca

Grad Pirot na današnjoj aukciji u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika kupio je kompleks hotela Stadion sa nekadašnjim restoranom “La Miraž” kao i neprocenjivu zbirku umetnina nekadašnjeg Prvog maja, verovatno najveću tog tipa u Evropi, za 25.1 milion dinara, kazao je Pirotskim vestima zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić.

-Skulpture koje se već nalaze na trgu u centru grada, ali i mnoge druge umetnine koje se nalaze u neprocenjivoj zbirki nekadašnjeg Prvog maja sada su vlasništvo Grada Pirota i ostaće sačuvana za buduća pokolenja što je od velike važnosti jer je reč o važnom delu naše kulturne baštine-kazao je Colić.

Kompleks hotela Stadion deo je kompleksa Gradskog stadiona u Pirotu pa je njegova kupovina bila neophodna kako bi se u perspektivi omogućila rekonstrukcija tribina stadiona, ispod kojih se i nalazi hotel sa restoranom koji već dugo godina propada, praktično od kada je nekada jugoslovenski tekstilni gigant otišao u stečaj.

Površina kompleksa hotela Stadion je 1.175 kvadratnih metara i čine ga aneks sa restoranom, letnja bašta i dva pomoćna objekta.

Neprocenjivo kulturno blago

Kulturno blago koje je kupovinom od strane Grada Pirota definitivno sačuvano za buduća pokolenja, deo je verovatno najveće fabričke kolekcije umetnina koju je sedamdesetih godina prošloga veka ovaj tadašnji tekstilni gigant počeo da formira kupovinom umetničkih dela eminentnih domaćih ali i svetskih umetnika. Do kraja osamdesetih ta jedinstvena zbirka umetnina dostigal je brojku od 170 umetničkih dela, 32 skulpture, 97 slika i grafika, vitraž, devet tapiserija, 11 velikih mozaika i druga umetnička dela. Jedan deo te umetničke zbirke je tokom dešavanja devedesetih godina i sunovrata tekstilnog giganta nestao je u nepovrat ali je najveći deo ipak sačuvan.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker