Lokalna samouprava

Grad Pirot finansira četiri programa zapošljavanja u 2019. godini

Ovog meseca usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu koji predviđa realizaciju 4 programa zapošljavanja, a to su programi javnih radova, stručne prakse, samozapošljavanja i program obuke za deficitarna zanimanja na tržištu rada. Ukupan budžet za sve ove mere iznosi 19 miliona dinara. Sa dinamikom i rokovima za realizaciju programa upoznao nas je Nenad Petrović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Pirota koji između ostalog ističe:

– Ovih dana potpisan je sporazum sa Nacionalnom službom za zapošljavanje o pružanju tehničke podrške za realizaciju programa stručne prakse za koji grad izdvaja 7,6 miliona dinara, kao i javnih radovi koje finansiramo sa 6 miliona dinara. Javni poziv za stručnu praksu biće objavljen 9. februara i trajaće 30 dana, a putem ovog programa angažovaćemo ukupno 30 nezaposlenih lica od kojih 23 sa visokom, 4 sa višom i 3 sa srednjom stručnom spremom. Javni poziv za javne radove biće objavljen 23. februara i takođe će biti otvoren 30 dana. Putem ovog poziva očekujemo zapošljavanje oko 70 lica, prevashodno teže zapošljivih koji će biti angažovani na period ne duži od tri meseca-kaže Petrović i dodaje:

Nenad Petrović

-Što se tiče programa samozapošljavanja izdvojili smo 3 miliona dinara i među prvim smo lokalnim samoupravama u Srbiji koja je već uputila zahtev za sufinansiranje ovog programa iz republičkog budžeta. Ukoliko naš zahtev bude podržan imaćemo ukupan budžet od blizu 5,5 miliona dinara i dodelićemo 27 subvencija od po 200.000 dinara za otpočinjanje sopstvenog posla. Javni poziv se očekuje polovinom godine. Jedina novina u odnosu na prošlu godinu je da smo umesto programa za angažovanje lica iz kategorije teže zapošljivih uveli novu meru, a odnosi se na organizovanje obuka za deficitarna zanimanja na tržištu rada. Poseban fokus stavljen je na zanimanje šivača za kojima postoji konstantna potreba u našem gradu, budući da je tekstilni sektor u ekspanziji, a da tržište rada ne može da ponudi kavlifikovana lica sa potrebnim znanjima i veštinama koje se traže. Za ovu meru izdvojili smo 2,4 miliona dinara. Ovih dana očekuje se i potpisivanje ugovora sa Ugovornom okružnom privrednom komorom Pirot, kompanijom E.Mirolio d.o.o. i Tehničkom školom iz Pirota, koji će uzeti učešća u realizaciji pomenute obuke. Prvi krug obuke biće realizovan za 30 lica, a ukoliko bude velikog interesovanja sprovešćemo još dva kruga obuke-zaključuje Petrović.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker