Lokalna samouprava

Grad Pirot i EU partnerski rekonstruišu tvrđavu Momčilov grad

U prisustvu velikog broja predstavnika ambasada zemalja EU i šefa Misije EU u Srbiji Oskara Benedikta danas su, otkrivanjem table na ulazu u tvrđavu počela realizacija projekta rekonstrukcije srednjovekovne tvrđave Momčilov grad u Pirotu, za šta će biti uloženo preko 500.000 evra preko Interreg-IPA program prekogranične saradnje. Projekat zajednički realizuju gradovi Pirot i Montana zahvaljujući novcu EU. Zahvaljujući odličnim projektima kojima aplicira za programe EU, Pirot se pokazao kao grad koji je primer dobre prakse i koji prednjači kada je reč o procesu približavanja EU i unapređenja kvaliteta života, istakao je predstavnik EU Oskar Benedikt. Prve posetioce tvđava će moći da “primi” već na proleće, a radovi na rekonstrukciji će, zbog svoje kompleksnosti trajati 15 meseci.

 

tvrđava eu pirot

Visoka delegacija EU na čelu sa gospodinom Benediktom najpre je obišla ceo kompleks tvrđave, da bi nakon toga, šef Misije Benedikt zajedno sa gradonačelnikom Vasićem i ambasadorom Bugarske u Srbiji Rajkom Vladkovim otkrio tablu što predstavlja simboličan početak radova na rekonstrukciji ovog bisera turističke ponude našeg grada.

Šef Misije EU Oskar Benedikt kazao je novinarima nakon otkrivanja table sa detaljima projekta da je veoma srećan što danas može zajedno sa predstavnicima 14 zemalja EU, tačnije njihovih ambasada u Srbiji, da obiđe pirotsku tvrđavu koja će se rekonstruisati i biti pravi biser turističke ponude Pirota.

tvrđava momčilov grad pirot

-Pirot će postati privlačniji grad generalno i ja želim da se zahvalim gradonačelniku na odličnoj saradnji. Takođe, želim da se zahvalim gradonačelniku i Gradu na gostoprimstvu značajnom Sajmu EU projekata koji se danas održava u vašem gradu jer je to veoma značajan događaj za sve nas, ali i za vaš Grad. Cilj Sajma je da prikažemo šta EU radi u Srbiji, da radimo ogroman broj projekata koji su od velike važnosti pre svega za sve građane Srbije, što nam je posebno drago-kazao je Benedikt.

tabla rekonstrukcija tvrđava pirot

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić zahvalio se gospodinu Benediktu na veoma značajnoj poseti našem gradu, ali i na poverenju koje je ukazano organizacijom Sajma projekata EU, jer je to veliko priznanje za Pirot i ono što je Pirot uradio proteklih godina zahvaljujući projektima koji su realizovani iz sredstava EU.

-Danas počinjemo sa radovima na rekonstrukciji veoma značajne tvrđave, koja je zaštitni znak našeg grada. Dugo smo radili na pripremi dokumentacije, u saradnji sa niškim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, već smo radili na uređenju terena oko tvrđave, uređenju parka koji okružuje tvrđavu i mogu sa ogromnim zadovoljstvom da kažem da će, kada ceo posao bude završen, ovaj deo grada predstavljati veliku atrakciju i ponos Pirota koji će privlačiti ogroman broj turista-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

 

Benedikt: Pirot ima odlične projekte, čestitam gradonačelniku na tome

Šef Misije EU u Srbiji Oskar Benedikt kazao je novinarima i da Pirot predstavlja Grad u Srbiji koji je u samom vrhu kada je reč o kvalitetu i broju realizovanih projekata iz različitih fondova EU.

-Pirot ima veoma dobre projekte, brojni projekti su realizovani preko fondova EU i ja moram da čestitam gradonačelniku Vasiću na tome jer zaista je urađen dobar posao. To je veoma važno za budućnost Vašeg grada jer kada Srbija postane deo EU, a to nije tako daleko vremenski gledano, biće još mnogo više fondova dostupno za kvalitetne projekte koje imate ovde u Pirotu i to će se suštinski odraziti, a već se i odražava, na kvaliet života u vašem gradu-kazao je Benedikt.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker