Lokalna samouprava

Grad Pirot dobio kategoriju turističkog mesta

Na osnovu analize različitih kriterijuma i elemenata, Republička komisija za kategorizaciju turističkih mesta, donela je Rešenje po kome se Grad Pirot razvrstava u III kategoriju Turističkog mesta, saopštili su iz Turističke organizacije Pirot. Direktor TOP-a Bratislav Zlatkov kazao je za Pirotske vesti da je ovo značajno priznanje za napore koje godinama unazad čini Gradska uprava i TOP na razvoju turizma u našem gradu, povećanju broja noćenja i privlačenju turista. 

 

-Pirot sa okolinom nikada nije imao zvaničnu kategoriju turističkog mesta, od l-IV kategorije, koju odredjuje Državna komisija za kategorizaciju turističkih mesta u Srbiji, već je bio u kategoriji nekategorisanih mesta. Puno smo radili na tome da se poveća broj dolazaka i noćenja turista, što je bio i osnovni uslov za odredjivanje kategorije, tzv.turistički promet u poslednje tri godine, kao i ukupni stepen izgradjenosti infrastrukture. Rešenjem o razvrstavanju smo dobili kategoriju III turističkog mesta, ali smo to i hteli, da čitava površina Pirota od preko 1200 km2 bude turističko mesto kategorije III. Sam grad Pirot prema kriterijumima ima kategoriju II. Ovo će biti samo dodatni motiv da se nastavi sa ulaganjima u ukupnu infrastrukturu ali i u turističku infrastrukturu i Pirota i okoline, kako bi oni koji se bave ovom privrednom granom turizam i ugostiteljstvo, imali još veće koristi od obavljanja ove delatnosti, a Pirot popularnost kao turistička destinacija, sa PP Stara planina i SRP Jerma-kaže za Pirotske vesti direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

Zahtev za kategorizaciju turističkog mesta podnela je jedinica lokalne samouprave Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunakacija u saradnji sa Turističkom organizacijom Pirot.

Turističko mesto je organizaciona i funkcionalna celina sa formiranom turističkom ponudom, prirodnim vrednostima kulturnim dobrima i drugim znamenitostima značajnim za turizam, komunalnom, saobraćajnom i turističkom infrastrukturom, kao i objektima i sadržajima za smeštaj i boravak turista.

Kategorizacija turističkog mesta izvršena je na osnovu obima turističkog prometa, stepena izgrađenosti turističke,komunalne i saobraćajne infrastrukture i turističke supstrukture, saopštavaju iz TO Pirot.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker