Lokalna samouprava

Grad Pirot do sada izdvojio 32,7 miliona dinara samo za projekte Lokalnog plana akcije za decu – podržana 304 projekta

U Svečanoj sali Skupštine grada Pirota danas su uručeni ugovori predstavnicima udruženja građana o finansiranju projekata za realizaciju Lokalnog plana akcije za decu. Ove godine iz budžeta grada izdvojeno je 2,5 miliona dinara za podršku 19 projekata koje je stručna komisija odobrila. Inače, ovo je samo jedan od konkursa koje grad Pirot raspisuje za nevladine organizacije i realizuje se, već, 16 godina. Ugovore je uručio gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota, smatra da je jako važno da grad, pored ostalih sredstava koje izdvaja iz budžeta kao direktnu podršku deci i porodicama, i na ovakav način doprinosi poboljšanju položaja dece.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, zahvalio je nevladinim organizacijama i udruženjima građana koji učestvuju na konkursima, s obzirom da grad ima za cilj da uključi što veći broj ljudi, institucija i udruženja da se zajednički rešavaju pojedina pitanja vezana za decu.

“Mi smo jedna od prvih lokalnih samouprava, to uvek sa ponosom kažemo, koja je izradila Lokalni plan akcije za decu još 2005. godine, a od 2006. imamo i liniju u budžetu. Vrlo brzo smo počeli da raspisujemo i javne pozive za udruženja građana da svojim konkursnim idejama dobiju od nas finansijsku podršku za realizaciju svojih projekata. U periodu od 2007. do 2022. godine podržali smo 304 projekta i za to izdvojili 32,7 miliona dinara. Pored toga i drugi konkursi su u toku, neki su završeni neki nisu, kao što su konkursi za udruženja građana od javnog interesa, za finansiranje projekata u oblasti zaštite zdravlja, omladinske politike i konkursi za projekte u oblasti kulture. Sve ćemo to finansirati, a pre toga komisija koja ocenjuje validnost i kvalitet projekata daje svoje mišljenje” – rekao je Vasić.

Zabeležili smo i izjave dvoje predstavnika udruženja građana čiji su projekti podržani. Projekat pod nazivom “Pokreni se” realizuje Udruženje Odred izviđača “Stara planina”. Dejan Ćirić kaže da se ovaj projekat realizuje šest godina, a podrazumeva kupovinu bicikala za decu slabijeg materijalnog stanja. Udruženje građana “Romkinje sa sela” realizovaće projekat “Od čitanja se raste” i ima za cilj formiranje biblioteka na selu za decu osnovnih škola.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker