Lokalna samouprava

Grad Pirot deo velikog projekta podrške u upravljanju ljudskim resursima. Rezultat – efikasnija gradska uprava

Gradonačelnik mr Vladan Vasić sa saradnicima danas prisustvuje 47. redovnom zasedanju Skupštine SKGO u Sava centru u Beogradu. U ime grada domaćina sednice,  okupljenima se obratio gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić. Sednicom predsedava Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora i predsednica SKGO. U uvodnom delu okupljenima su se obratili ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i predstavnici međunarodnih partnera lokalne samouprave: Sem Fabrici (ambasador, šef delegacije EU u R. Srbiji), Jan Lundin (ambasador Kraljevine Švedske u R. Srbiji), Filip Ge (ambasador Švajcarske Konfederacije u R. Srbiji), Tomas Šib (ambasador Savezne Republike Nemačke u R. Srbiji) i Žužana Horgitoi (regionalni direktor EBRD-a za zapadni Balkan).

Na dnevnom redu Skupštine nalazi se glasanje za organe SKGO – za članove predsedništva, članove nadzornog odbora i predsednike odbora SKGO, kao i glasanje za predsednika SKGO i predsednika Nadzornog odbora SKGO. Rezultati glasanja biće poznati i proglašeni u završnom delu sednice.
Pored programskog i radnog dela Skupštine, na sednici je upriličeno i svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji – ukupno 3 sporazuma – sa gradovima i opštinama korisnicima određene podrške, kao i potpisivanje Memoranduma o saradnji SKGO i Kancelarije UNICEF-a u Srbiji. U ime Grada Pirota, gradonačelnik mr Vladan Vasić potpisao je Memorandum o saradnji u implementaciji paketa podrške u oblasti upravljanje ljudskim resursima u 50 gradova i opština u okviru projekta “Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – druga faza”. Pored Grada Pirota, potpisnici memoranduma su i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave – Ministar Ružić i Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, tj. Tobijas Flesenkemper, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu.

Projekat je finansiran od strane Evropske unije i Saveta Evrope iz instrumenata predpristupne pomoći Evropske unije za 2017.g. (IPA 2017), a realizuje se u saradnji sa projektnim partnerima Stalnom konferencijom gradova i opština i glavnim korisnikom projekta, Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave. Primena projekta počela je 19. decembra 2018.g., i trajaće do 19. decembra 2021.g. Podrška predviđena projektom usmerena je na prevazilaženje izazova u oblasti upravljana ljudskim resursima i stručnog usavršavanja zaposlenih na lokalnom nivou u pogledu sprovođenja Zakona o zaposlenima u Autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave i Zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

Dve komponente ovog projekta su: 1) unapređena funkcija upravljanja ljudskim resursima i 2) Unapređen sistem razvoja ljudskih resursa na lokalnom nivou (stručno usavršavanje zaposlenih). Grad Pirot potpisivanjem ovog Memoranduma postaje jedna od 50 pilot jedinica lokalne samouprave u
kojima će ovaj paket podrške biti primenjen.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker